“Vadas” krumpligombóccal recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Krumpligombóc:
(kb 60, nagyobb diónyi gombóc lesz belőle)
- 1 kg krumpli
- 1,5 l víz
- só
- kb 500-520 g finomliszt
Vadas:
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 közepes sárgarépa
- 2 közepes petrezselyem
- 3 babérlevél
- 1-2 szál petrezselyemzöld
- zeller levél
- 1/2 citrom héja
- 1 teljes citrom leve
- 2 ek cukor
- só
- bors
- 3 evőkanál mustár
- 1 liter szűrt húsleves (vagy 2 leveskocka 1 liter forró vízben feloldva)
- 2-2,5 dl főzőtejszín
- 2 ek liszt
- 1 kg hús
- kevés olívaolaj
Elkészítése:
A krumplikat megpucoljuk, majd felkockázzuk. A vízben feltesszük főni és puhára főzzük. Ha megpuhult leszűrjük, majd áttörjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt sózzuk és annyi lisztet gyúrunk bele, hogy ne ragadjon már a tészta, lehessen akár nyújtani is. (Ez a szilvás gombóc és a derelye tésztája is.)
Tudom, többen szoktak tojást bele ütni, de én nem teszem. Ha nincs benne tojás, akkor a gombócok jól fagyaszthatók, tapasztalatom szerint ha tojással gyúrom, akkor a fagyóból kivéve szottyos, nyúlós állaga lesz kifőzve. Nem tetszik, nem is hiányzik belőle a tojás.
Szóval liszt. Nyilván a mennyisége lehet több, kevesebb, ez függ a burgonyától és a liszt minőségétől. Ha összeállt a tészta, akkor gombócokat formálunk belőle, majd jó bő, sós vizet forralunk, amiben kifőzhetjük a gombócokat.
A lobogó vízbe dobunk annyit, amennyi kényelmesen elfér, óvatosan fakanállal rákeverhetünk, hogy ne tapadjon le az edény aljára. Egy-két perc után feljönnek a felszínre, akkor még pár percet hagyjuk főni, majd szedjük ki szűrőkanállal.
Én ekkor pici olívaolajjal meglocsoltam az első adag gombócot, a többit rászedtem és összeforgattam. Csak hogy ne tapadjanak össze.
A vadashoz elsőként vagy a húslevest szűrjük le vagy elkészítjük az alaplevet. Ehhez 1 liter vizet kis lábasba teszünk, bele dobunk 2 leves kockát (esetemben szárnyas) és felforraljuk. A vöröshagymákat megpucoljuk, majd felaprítjuk. Igazából lehet csíkokra is, hiszen majd botmixerrel átmegyünk rajta úgyis. A fokhagymákat is megpucoljuk, aprítjuk vagy áttörjük. Egy kis olívaolajon a hagymákat megfuttatjuk, a fokhagymával együtt, sózzuk is!
A zöldségeket megtisztítjuk, majd karikázzuk, kockázzuk, mindegy, csak vékony vagy kis darabok legyenek, hogy mielőbb megpuhuljanak. Az olajos hagymán a zöldségeket is megfuttatjuk kicsit, majd felöntjük pici levessel, sózzuk, borsozzuk, mehet bele a petrezselyem, zeller és a babérlevelek is.
A húst idő közben felaprítjuk. A klasszikus vadas szeletelt, levesben főtt hússal készül, de én felkockáztam a gyerekek számára könnyebb fogyaszthatóság miatt. Ha a zöldségek megpuhultak, akkor botmixerrel simára pürésítjük, de előtte dobjuk ki a babérleveleket belőle. Ezután mehet bele a hús, még só, citromlé, citromhéj, cukor és a mustár. Felöntjük a maradék levessel és hagyjuk a húst puhulni.
Ha megpuhult, akkor a tejszínben elkeverjük a lisztet, merünk hozzá egy kis forró levet, simára keverjük és beleöntjük a lábasba. Alaposan elkeverjük, összeforraljuk és el is zárhatjuk. A krumpligombócokra locsolva tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »