Sült tarja csodagombócokkal, chilis mártogatóssal recept

Hozzávalók:
- 2 szelet tarja
- 3 nagy burgonya
- 1 nagyobb zeller
- 3 sárgarépa
- 1 szál zellerlevél
- 1/2 tömlős sajt (lehet ízesített is)
- 5 dkg trappista sajt
- 5 dkg füstölt trappista sajt
- mézes-mustáros fűszersó
- só
- bors
- olaj vagy zsír
Mártogatós:
- chilis fűszerolaj ízlés szerint
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 1 fej hagyma
- 1 kis doboz paradicsompüré
- só
- bors
Elkészítése:
A tarját a fokhagymával és mézes-csípős fűszersóval, olajjal bepácolom. Minél többet áll a hűtőben, annál finomabb lesz. Egy tepsiben kevés vízzel felöntve, fóliával lefedve kb 180 fokon odateszem sülni. Amikor megpuhult, leveszem a fóliát, majd egy megfordítással mindkét oldalát pirosra sütöm kb 200 fokon. Elkészítési idő nagyban függ a tűzhelytől, ezért nézegessük, villával szurkáljuk.
A burgonyát, zellert, sárgarépát hasábburgonya nagyságúra vágjuk, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal. Sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk, egy kis olajjal meglocsoljuk, majd a hús fölé becsúsztatjuk és ezt is 180 fokon sütjük, amíg meg nem puhul. Nem baj ha néhány helyen megpirul kissé.Közben egy edényben gőz felett megolvasztjuk a trappista és füstölt sajtot. Amikor kész a sült zöldség, egy villával megtörjük, hozzáadjuk a kb fél tömlős sajtot, az olvasztott sajtokat, az apróra vágott zellerlevelet, elkeverjük és hagyjuk kihűlni. Ezután gombócokat formázunk belőle, majd tojás, zsemlemorzsa, ismét tojás, zsemlemorzsa panírral ellátjuk, és forró olajban kisütjük.
Lecsós alapot készítünk (paradicsom, paprika, hagyma), chilis fűszerolajjal, sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk a paradicsompürét és mártás sűrűségűre főzzük. Kihűlés után a húst és gombócot egyaránt mártogathatjuk bele.
Tipp:
Elkészítése hosszadalmasnak tűnik, de kevés mosatlannal jár, hamar elkészül, mivel egy időben sülnek-főnek a hozzávalók.
A mártogatóshoz a lecsós alapot én csípős paprikával készítettem, de ha gyerekek is esznek belőle, akkor ajánlott édes paprikával.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »