Sertéspörkölt medvehagymás galuskával recept
Hozzávalók:
Pörkölt:
- 0,5 kg sertéscomb
- 5 ek étolaj
- 2 nagyobb vöröshagyma
- 2 ek pirospaprika
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt köménymag
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb tv paprika
- 1 paradicsom
Galuska:
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só
- 2 dl víz
- 30 dkg liszt
- 5 dkg medvehagyma
- 2 ek olaj
Elkészítése:
Pörkölt készítése:
A húst mossuk meg, a vizet itassuk le róla, majd vágjuk kb. 2 cm-es kockákra. A paprikát és a paradicsomot is kockázzuk fel.
Felhevített olajon az apróra vágott vöröshagymát dinszteljük meg. Húzzuk le a tűzről, szórjuk meg pirospaprikával és keverjük el. Öntsük fel kevés forró vízzel és forraljuk fel. Amikor a víz elfőtt, dobjuk rá a felkockázott húst, sózzuk meg és magas hőfokon pirítsuk le. Ha lepirult, szórjuk meg köménymaggal és adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd öntsük fel kevés vízzel. Fedő alatt pároljuk, közben többször hagyjuk zsírjára pirulni, majd pótoljuk a vizet. Adjuk hozzá a paprikát és a paradicsomot és főzzük készre.
Galuska készítése:
Egy lábosban tegyünk fel melegedni sós vizet.
A medvehagymát az olajjal pépesre zúzzuk aprítóban. A lisztet a sóval, a tojásokkal, az olajos medvehagymával elkeverjük. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy nokedli állagú (nem kemény, de nem is folyós) tésztát kapjunk.
Ha forr a víz, szaggassuk bele a tésztát. Keverjük át, hogy ne ragadjanak össze a szemek. Ha a víz tetejére feljöttek, még 1 percet hagyjuk főni, majd szűrjük le.
Kevés felhevített vajra szedjük és keverjük át, majd a pörkölttel kínáljuk.