Dijoni mustáros karaj fűszeres steak burgonyával recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 4-5 darab sertéskaraj
- 4 evőkanál teavaj
- 2 evőkanál dijoni mustár
- 1/4 bögre worcester-szósz
- 1/4 bögre tejföl
- só
- bors
- friss petrezselyem
A krumplihoz:
- 1 kg burgonya
- 2 evőkanál teavaj
- 2 evőkanál olivaolaj
- só
- bors
- 1 teáskanál rozmaring
- 1 teáskanál pirospaprika
- ízlés szerint friss petrezselyem
Elkészítése:
A húst megmossuk,kiklopfoljuk,mindkét oldalát megsózzuk majd félretesszük.
Összekeverjük a szósz hozzávalóit, a tejfölt, a mustárt és a worcester-szószt (utóbbi kettőnek elég domináns íze van, ami a tejföllel egy kicsit enyhíthető.)
A steak burgonyához a sütőt előmelegítjük 200 fokra, a krumplit megpucoljuk,hasábokra vágjuk és vízbe tesszük. Idő közben felolvasztjuk a két evőkanál vajat, majd hozzáadjuk az olajat és a fűszereket.
A krumplikat jól összevegyítjük a keverékkel, majd az egészet egy tepsibe öntjük és egy fakanállal megkeverjük, hogy mindenhová jusson belőle. Nagyjából fél óra alatt aranybarnára sütjük, de érdemes néha átkeverni és leellenőrizni közben, nehogy odaégjen és egyébként is isteni illata van :)
Ameddig a krumplik készülnek, egy serpenyőben felolvasztjuk a teavajat, majd amikor teljesen elolvadt belefektetjük a húsokat és idő közben fordítva egyet addig sütjük, ameddig meg nem puhulnak. Fordításnál kaphatnak egy kis borsot, illetve én az első pár percben rátettem egy fedőt, így kicsit gyorsítottam a folyamatot.
Ezután jöhet rá a korábban bekevert szósz, amiben további 4-5 percig hagyjuk, hogy egy kicsit “összebuggyanjon.”
Friss petrezselyemmel, még melegen tálaljuk.
Tipp:
Édesapám szokása szerint ha krumplit sütök az elkészítése után még melegen egy tárba rakom és egy kis vaj vagy sajtkrémet kanalazok rá, majd összerázom vele,ami nagyon fel tudja dobni.