Resztelt sertésmáj recept
Hozzávalók:
- 90 dkg sertésmáj
- 2 egész nagy fej vöröshagyma
- 2 púpos ek zsír
- 0,5 kk őrölt bors
- 1 csapott kk morzsolt majoránna
- 1 púpos tk őrölt pirospaprika
- 1 ek házi darált paprika
- 1 kk só
Elkészítése:
A májat vékony csíkokra, darabokra vágjuk, a hártyás, vastag eres részt eltávolítjuk, majd kicsit hagyjuk hideg vízben ázni. A vöröshagymákat megtisztítjuk, felkockázzuk és a felhevített zsíron üvegesre pároljuk. A májat lecsöpögtetjük, majd a zsíron fehéredésig pirítjuk.
Megszórjuk az őrölt pirospaprikával, a borssal, majoránnával. Hozzáadjuk a darált paprikát. Felengedjük kb 0,5 dl vízzel és fedő alatt puhára főzzük. Ha már puha a máj, hagyjuk a vizet elfőni róla, ha még maradna rajta.
Végül megszórjuk a sóval és jól átforgatjuk. Melegen, rizzsel vagy sós krumplival és savanyúsággal kínáljuk.
Tipp:
Ritkán kerül sertésmáj az étlapra, akkor rendszerint rántott formában vagy resztelt májként. Ilyenkor sós főtt krumpli vagy párolt rizs a kísérője. Most utóbbival kínáltam.Egy kis érdekesség az elnevezésével kapcsolatban. A “resztelt” szó jelentése a német “rösten” igéből származik, aminek a jelentése pirít, pörköl.