Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Paradicsomos-mézes dagadó recept

Paradicsomos-mézes dagadó
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók:

    • 1 egész dagadó
    • 1 nagyobb vagy két kisebb sűrített paradicsom konzerv
    • 3 ek méz
    • kakukkfű
    • só,
    • 2-3 fehér paprika
    • igény szerint sajt

    Töltelék:

    • 1 fej hagyma
    • 2 fokhagyma
    • 1/2 közepes cukkini
    • olaj
    • ételízesítő
    • bors
    • rozmaring(ízlés szerint)
    • 2-3 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 4 zsemle
    • zsemlemorzsa
    • petrezselyem vagy zeller zöldje

    Elkészítése:

    A dagadót megtisztítjuk, felszúrjuk. Besózzuk minden oldalát, majd tepsibe helyezzük.
    A paradicsompürét összekeverjük a mézzel, kakukkfűvel és alaposan átkenjük vele a húst, -ha van- ecset segítségével.
    Ezt a műveletet készíthetjük órákkal sütés előtt vagy akár előző este is, hogy összeérjenek az ízek.

    A töltelékhez összekockázzuk a hagymát, fokhagymát és felöntjük egy gondolattal több olajjal, mint egyéb esetben, mert ennek még szerepe lesz. Ezekhez adjuk a magozott, felkockázott cukkinit, és hirtelen megpirítjuk az egészet. Rövid idő alatt szinte teljesen puha is lesz a cukkini.

    Ekkor elzárjuk és az olaj nagy részét egy üvegtálba öntjük. A többihez, ha kihűlt, hozzáadjuk a vízbe áztatott és kicsavart zsemléket, a tojást, a fűszereket, az apróra vágott zöldség vagy zeller zöldet. Elkeverjük és hozzáadunk annyi zsemlemorzsát, hogy sűrű állaga legyen, ezáltal összeáll és könnyű lesz betölteni.

    A dagadó nyílását széthúzzuk és kanállal beletöltjük a töltelékünket. Rászeleteljük a tetejére a paprikát, majd a félretett olajjal meglocsoljuk. Felöntjük némi vízzel és előmelegített sütőbe tesszük, kb 175 C°-ra. Mielőtt kész, sajttal szórhatjuk vagy sajtdarabokat is tehetünk rá.

    A sütési idő nagyjából 2-2 és 1/2 óra, attól függően milyen vastag a hús.

    Burgonyapürével, sült vagy pirított burgonyával, rizzsel vagy majonézes salátákkal tálaljuk. A hús némi pihentetés után szépen szeletelhető!

    Tipp:

    Bevallom őszintén, nagyon szeretem a dagadót!
    Mondhatni, az egyik kedvenc húsfajtám.
    Viszonylag nagy darabhoz juthatunk csont nélkül, így színhússal dolgozhatunk.
    Akár szeletelve, natúr vagy különböző pácokkal készítve, sőt egészben sütve is remek, melyet kedvünk szerint tölthetünk.
    Felszúrathatjuk a hentes bácsival/nénivel, vagy magunk is levégezhetjük otthon ezt a nem mindig egyszerű műveletet.
    Fontos, hogy óvatosan bánjunk a késsel!
    Közben azért a húsra is ügyeljünk, mert könnyű átszúrni illetve átlyukasztani.
    Ha még is megtörténne, apró hústűkkel korrigálhatjuk.
    Amikor a töltés elkészült nagyobb hústűvel zárjuk a nyílást vagy, ha nem áll rendelkezésre tű, be is varrhatjuk.
    Mindkét idegen anyag eltávolításáról gondoskodjunk tálalás előtt!
    Tipp:
    A töltelékbe kerülhet elkapart sertés vagy csirke máj, vagy ezeket helyettesítve konzerv vagy friss kenőmájas
    Majoránna vagy más zöld fűszer is variálható az elkészítésnél.
    A gomba vagy fehérborba áztatott mazsola is nagyszerű kiegészítője.
    Kockázott főtt tojást is keverhetünk a töltelékbe.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá