Paradicsomos-mézes dagadó recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 egész dagadó
- 1 nagyobb vagy két kisebb sűrített paradicsom konzerv
- 3 ek méz
- kakukkfű
- só,
- 2-3 fehér paprika
- igény szerint sajt
Töltelék:
- 1 fej hagyma
- 2 fokhagyma
- 1/2 közepes cukkini
- olaj
- só
- ételízesítő
- bors
- rozmaring(ízlés szerint)
- 2-3 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4 zsemle
- zsemlemorzsa
- petrezselyem vagy zeller zöldje
Elkészítése:
A dagadót megtisztítjuk, felszúrjuk. Besózzuk minden oldalát, majd tepsibe helyezzük.
A paradicsompürét összekeverjük a mézzel, kakukkfűvel és alaposan átkenjük vele a húst, -ha van- ecset segítségével.
Ezt a műveletet készíthetjük órákkal sütés előtt vagy akár előző este is, hogy összeérjenek az ízek.
A töltelékhez összekockázzuk a hagymát, fokhagymát és felöntjük egy gondolattal több olajjal, mint egyéb esetben, mert ennek még szerepe lesz. Ezekhez adjuk a magozott, felkockázott cukkinit, és hirtelen megpirítjuk az egészet. Rövid idő alatt szinte teljesen puha is lesz a cukkini.
Ekkor elzárjuk és az olaj nagy részét egy üvegtálba öntjük. A többihez, ha kihűlt, hozzáadjuk a vízbe áztatott és kicsavart zsemléket, a tojást, a fűszereket, az apróra vágott zöldség vagy zeller zöldet. Elkeverjük és hozzáadunk annyi zsemlemorzsát, hogy sűrű állaga legyen, ezáltal összeáll és könnyű lesz betölteni.
A dagadó nyílását széthúzzuk és kanállal beletöltjük a töltelékünket. Rászeleteljük a tetejére a paprikát, majd a félretett olajjal meglocsoljuk. Felöntjük némi vízzel és előmelegített sütőbe tesszük, kb 175 C°-ra. Mielőtt kész, sajttal szórhatjuk vagy sajtdarabokat is tehetünk rá.
A sütési idő nagyjából 2-2 és 1/2 óra, attól függően milyen vastag a hús.
Burgonyapürével, sült vagy pirított burgonyával, rizzsel vagy majonézes salátákkal tálaljuk. A hús némi pihentetés után szépen szeletelhető!
Tipp:
Bevallom őszintén, nagyon szeretem a dagadót!
Mondhatni, az egyik kedvenc húsfajtám.
Viszonylag nagy darabhoz juthatunk csont nélkül, így színhússal dolgozhatunk.
Akár szeletelve, natúr vagy különböző pácokkal készítve, sőt egészben sütve is remek, melyet kedvünk szerint tölthetünk.
Felszúrathatjuk a hentes bácsival/nénivel, vagy magunk is levégezhetjük otthon ezt a nem mindig egyszerű műveletet.
Fontos, hogy óvatosan bánjunk a késsel!
Közben azért a húsra is ügyeljünk, mert könnyű átszúrni illetve átlyukasztani.
Ha még is megtörténne, apró hústűkkel korrigálhatjuk.
Amikor a töltés elkészült nagyobb hústűvel zárjuk a nyílást vagy, ha nem áll rendelkezésre tű, be is varrhatjuk.
Mindkét idegen anyag eltávolításáról gondoskodjunk tálalás előtt!
Tipp:
A töltelékbe kerülhet elkapart sertés vagy csirke máj, vagy ezeket helyettesítve konzerv vagy friss kenőmájas
Majoránna vagy más zöld fűszer is variálható az elkészítésnél.
A gomba vagy fehérborba áztatott mazsola is nagyszerű kiegészítője.
Kockázott főtt tojást is keverhetünk a töltelékbe.