Paradicsomos-mézes dagadó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Drága
Paradicsomos-mézes dagadó

Hozzávalók:

  • 1 egész dagadó
  • 1 nagyobb vagy két kisebb sűrített paradicsom konzerv
  • 3 ek méz
  • kakukkfű
  • só,
  • 2-3 fehér paprika
  • igény szerint sajt

Töltelék:

  • 1 fej hagyma
  • 2 fokhagyma
  • 1/2 közepes cukkini
  • olaj
  • ételízesítő
  • bors
  • rozmaring(ízlés szerint)
  • 2-3 egész tojás
  • 4 zsemle
  • zsemlemorzsa
  • petrezselyem vagy zeller zöldje

Elkészítése:

A dagadót megtisztítjuk, felszúrjuk. Besózzuk minden oldalát, majd tepsibe helyezzük.
A paradicsompürét összekeverjük a mézzel, kakukkfűvel és alaposan átkenjük vele a húst, -ha van- ecset segítségével.
Ezt a műveletet készíthetjük órákkal sütés előtt vagy akár előző este is, hogy összeérjenek az ízek.

A töltelékhez összekockázzuk a hagymát, fokhagymát és felöntjük egy gondolattal több olajjal, mint egyéb esetben, mert ennek még szerepe lesz. Ezekhez adjuk a magozott, felkockázott cukkinit, és hirtelen megpirítjuk az egészet. Rövid idő alatt szinte teljesen puha is lesz a cukkini.

Ekkor elzárjuk és az olaj nagy részét egy üvegtálba öntjük. A többihez, ha kihűlt, hozzáadjuk a vízbe áztatott és kicsavart zsemléket, a tojást, a fűszereket, az apróra vágott zöldség vagy zeller zöldet. Elkeverjük és hozzáadunk annyi zsemlemorzsát, hogy sűrű állaga legyen, ezáltal összeáll és könnyű lesz betölteni.

A dagadó nyílását széthúzzuk és kanállal beletöltjük a töltelékünket. Rászeleteljük a tetejére a paprikát, majd a félretett olajjal meglocsoljuk. Felöntjük némi vízzel és előmelegített sütőbe tesszük, kb 175 C°-ra. Mielőtt kész, sajttal szórhatjuk vagy sajtdarabokat is tehetünk rá.

A sütési idő nagyjából 2-2 és 1/2 óra, attól függően milyen vastag a hús.

Burgonyapürével, sült vagy pirított burgonyával, rizzsel vagy majonézes salátákkal tálaljuk. A hús némi pihentetés után szépen szeletelhető!

Tipp:

Bevallom őszintén, nagyon szeretem a dagadót!
Mondhatni, az egyik kedvenc húsfajtám.
Viszonylag nagy darabhoz juthatunk csont nélkül, így színhússal dolgozhatunk.
Akár szeletelve, natúr vagy különböző pácokkal készítve, sőt egészben sütve is remek, melyet kedvünk szerint tölthetünk.
Felszúrathatjuk a hentes bácsival/nénivel, vagy magunk is levégezhetjük otthon ezt a nem mindig egyszerű műveletet.
Fontos, hogy óvatosan bánjunk a késsel!
Közben azért a húsra is ügyeljünk, mert könnyű átszúrni illetve átlyukasztani.
Ha még is megtörténne, apró hústűkkel korrigálhatjuk.
Amikor a töltés elkészült nagyobb hústűvel zárjuk a nyílást vagy, ha nem áll rendelkezésre tű, be is varrhatjuk.
Mindkét idegen anyag eltávolításáról gondoskodjunk tálalás előtt!
Tipp:
A töltelékbe kerülhet elkapart sertés vagy csirke máj, vagy ezeket helyettesítve konzerv vagy friss kenőmájas
Majoránna vagy más zöld fűszer is variálható az elkészítésnél.
A gomba vagy fehérborba áztatott mazsola is nagyszerű kiegészítője.
Kockázott főtt tojást is keverhetünk a töltelékbe.