Narancsos oldalas recept
Hozzávalók:
- 1 kg oldalas (húsos)
- 250 ml szójaszósz
- 9 gerezd fokhagyma
- 5 tk római kömény
- 3 tk chilipehely (szárított paprika)
- 3 ek olaj
- 6 darab újhagyma (vöröshagyma apróra vágva)
- 3 dl narancslé
- 3 ek méz
- 1 reszelt narancshéj (elhagyható)
- 1 reszelt citromhéj (elhagyható)
- 1 reszelt lime héj (elhagyható)
Elkészítése:
Az oldalast felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd a szójaszósz felével (kb. 1,3 dl), 3 gerezd apróra vágott fokhagymával, 2 ek római köménnyel és 1 tk chilivel felforraljuk. Ezután fedő alatt 2 órán át gyöngyöztetjük, míg a hús meg nem puhul. Az étolajat közepes lángon felforrósítjuk, a maradék római köményt és chilipelyhet fél percig pirítjuk benne, majd amikor illatozni kezdenek, hozzáadjuk a maradék apróra vágott fokhagymát és az újhagyma fehér részét (vagy az apróra vágott vöröshagymát), és 2-3 percig pároljuk.
Ezután felöntjük a maradék szójaszósszal és a narancslével, hozzáadjuk a mézet, és 10-15 perc alatt sziruposra főzzük. Közben a sütőt grillfokozatra állítjuk, és előmelegítjük 200 °C-ra. A lecsepegtetett húst egy alufóliával kibélelt sütőedénybe tesszük, a tetejét bevagdossuk, majd alaposan átkenjük a narancsszósszal, majd 3-4 percig sütjük, míg a szósz bugyogni nem kezd.
A sütőből kivéve a húst egy tányérra helyezzük, meglocsoljuk a maradék szósszal. Tálalás előtt megszórjuk az újhagyma apróra vágott zöld részével és a reszelt citrushéjakkal.
Tipp:
Oldalas kicsit másképp…