Lucskos káposzta recept
Ők is elkészítették
Tulajdonképpen nevezhetjük a székelykáposzta rokonának is ezt a jó kis magyaros fogást.
Eredetileg rizs nélkül készül de most csempésztem bele azt is, hogy sűrűbb legyen.
Személy szerint nagyon szeretem és kifejezetten jól is sikerült, amit férjem majdnem minden falatnál ki is jelentett! :D
Friss kenyérrel az igazi! ;)
Hozzávalók:
- 1 kg füstölt vagy nyers oldalas, bár előbbit inkább ajánlom, hiszen a füstös íz koronázza meg
- 1 kg savanyú káposzta
- 2 közepes fej hagyma
- 1 paradicsom
- 1 fehér paprika
- pirospaprika
- bors
- só (mivel elég sós volt a füstölt oldalasom egyáltalán nem kellett só az ételbe)
- 1 kk őrölt kömény
- 2 babérlevél
- olaj
- víz
- 1 csésze (2 dl) rizs
Elkészítése:
Az oldalast a csontok mellett felvágjuk. Megmossuk alaposan több vízben, ha füstölt, akkor kicsit áztathatjuk is meleg vízben, hogy az esetlegesen kicsapódott só eltávozzon.
A hagymákat felkockázzuk és az olajon megpirítjuk, vagyis leegyszerűsítve, készítünk egy pörkölt alapot, amihez még jön
a pirospaprika. Beletesszük az oldalast, a paradicsomot és a paprikát, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, fűszerezzük.
Mikor már majdnem puha, beletesszük a jól átmosott savanyú káposztát és ha már az is majdnem kész a rizst is
belekeverjük.
A rizs elszívhatja a szaftot, így az szükség esetén pótolható, valamint figyeljük nehogy leégjen. Mikor kész, melegen tálaljuk, tejföllel vagy sűrített paradicsommal kínáljuk!
Jó étvágyat! :)