Leveles tésztában sült szűzpecsenye krémes gombaraguval recept

Hozzávalók:
- 1 közepes szűzpecsenye
- 1 ek vaj
- 1 csapot kk só
- 0,5 kk őrölt bors
- 1 csapot kk házi fokhagymakrém (esetleg 3 gerezd fokhagyma)
- 20 dkg húsos szalonna vékonyra szeletelve
- 1 csomag fagyasztott leveles tészta
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Raguhoz:
- 25 dkg gomba
- 1 ek vaj
- 2 dl tejszín
- 1 kis csokor friss petrezselyemlevél
Elkészítése:
A húst megmossuk, a hártyás részt (ha van rajta) eltávolítjuk, majd papírtörlővel szárazra töröljük.
A vajat megolvasztjuk, és a fűszerekkel alaposan elkeverjük, majd egyenletesen a húsra kenjük. Így hagyjuk a húst minimum 1-2 órát pácolódni.
Egy serpenyőt felforrósítunk, majd a szűzpecsenye minden oldalát hirtelen kicsit lepirítjuk. Plusz zsiradékra nincs szükség, ami vaj a húsra dermedt, pont elegendő. Ha minden oldalát lepirítottuk, hagyjuk kicsit hűlni.
A sütőt melegítsük elő200 fokra.
A vékony szalonnacsíkokat egymás mellé fektetjük úgy, hogy a szélei kicsit fedjék egymást. Tegyük rá a kissé lehűlt húst, majd tekerjük fel.
A leveles tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtsuk ki. A szalonnás húst fedjük be vele úgy, hogy a tészta csak egy rétegben fedje, de a hajtás, illetve az illeszkedés rész alulra kerüljön.
Helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és egy felvert tojással kenjük le mindenhol a tésztát.
A forró sütőbe tolva kb. 35 perc alatt szép barnára sütjük. A kifolyt szaftból kiemeljük, és hagyjuk teljesen kihűlni, majd éles késsel szépen felszeleteljük.
Ragu készítése:
A gomba héját lehúzzuk, majd vékony szeletekre vágjuk.
Egy serpenyőben kevés vajat hevítünk, és puhára dinszteljük rajta a gombát. Sóval, borssal ízesítjük. Ha megpuhult, felöntjük a tejszínnel, és összeforraljuk. A tűzről levéve apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és még melegen kínáljuk.
Tipp:
A szűzpecsenye melegen és hidegen is finom, bár ha kihűlt, szebben lehet szeletelni. Egyáltalán nem száraz fogás, hidegtálra is remek.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »