Leveles tésztában sült szűzpecsenye krémes gombaraguval recept
Hozzávalók:
- 1 közepes szűzpecsenye
- 1 ek vaj
- 1 csapot kk só
- 0,5 kk őrölt bors
- 1 csapot kk házi fokhagymakrém (esetleg 3 gerezd fokhagyma)
- 20 dkg húsos szalonna vékonyra szeletelve
- 1 csomag fagyasztott leveles tészta
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Raguhoz:
- 25 dkg gomba
- 1 ek vaj
- 2 dl tejszín
- 1 kis csokor friss petrezselyemlevél
Elkészítése:
A húst megmossuk, a hártyás részt (ha van rajta) eltávolítjuk, majd papírtörlővel szárazra töröljük.
A vajat megolvasztjuk, és a fűszerekkel alaposan elkeverjük, majd egyenletesen a húsra kenjük. Így hagyjuk a húst minimum 1-2 órát pácolódni.
Egy serpenyőt felforrósítunk, majd a szűzpecsenye minden oldalát hirtelen kicsit lepirítjuk. Plusz zsiradékra nincs szükség, ami vaj a húsra dermedt, pont elegendő. Ha minden oldalát lepirítottuk, hagyjuk kicsit hűlni.
A sütőt melegítsük elő200 fokra.
A vékony szalonnacsíkokat egymás mellé fektetjük úgy, hogy a szélei kicsit fedjék egymást. Tegyük rá a kissé lehűlt húst, majd tekerjük fel.
A leveles tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtsuk ki. A szalonnás húst fedjük be vele úgy, hogy a tészta csak egy rétegben fedje, de a hajtás, illetve az illeszkedés rész alulra kerüljön.
Helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és egy felvert tojással kenjük le mindenhol a tésztát.
A forró sütőbe tolva kb. 35 perc alatt szép barnára sütjük. A kifolyt szaftból kiemeljük, és hagyjuk teljesen kihűlni, majd éles késsel szépen felszeleteljük.
Ragu készítése:
A gomba héját lehúzzuk, majd vékony szeletekre vágjuk.
Egy serpenyőben kevés vajat hevítünk, és puhára dinszteljük rajta a gombát. Sóval, borssal ízesítjük. Ha megpuhult, felöntjük a tejszínnel, és összeforraljuk. A tűzről levéve apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és még melegen kínáljuk.
Tipp:
A szűzpecsenye melegen és hidegen is finom, bár ha kihűlt, szebben lehet szeletelni. Egyáltalán nem száraz fogás, hidegtálra is remek.