Leveles tésztában sült szűzpecsenye krémes gombaraguval recept

Hozzávalók:
- 1 közepes szűzpecsenye
- 1 ek vaj
- 1 csapot kk só
- 0,5 kk őrölt bors
- 1 csapot kk házi fokhagymakrém (esetleg 3 gerezd fokhagyma)
- 20 dkg húsos szalonna vékonyra szeletelve
- 1 csomag fagyasztott leveles tészta
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Raguhoz:
- 25 dkg gomba
- 1 ek vaj
- 2 dl tejszín
- 1 kis csokor friss petrezselyemlevél
Elkészítése:
A húst megmossuk, a hártyás részt (ha van rajta) eltávolítjuk, majd papírtörlővel szárazra töröljük.
A vajat megolvasztjuk, és a fűszerekkel alaposan elkeverjük, majd egyenletesen a húsra kenjük. Így hagyjuk a húst minimum 1-2 órát pácolódni.
Egy serpenyőt felforrósítunk, majd a szűzpecsenye minden oldalát hirtelen kicsit lepirítjuk. Plusz zsiradékra nincs szükség, ami vaj a húsra dermedt, pont elegendő. Ha minden oldalát lepirítottuk, hagyjuk kicsit hűlni.
A sütőt melegítsük elő200 fokra.
A vékony szalonnacsíkokat egymás mellé fektetjük úgy, hogy a szélei kicsit fedjék egymást. Tegyük rá a kissé lehűlt húst, majd tekerjük fel.
A leveles tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtsuk ki. A szalonnás húst fedjük be vele úgy, hogy a tészta csak egy rétegben fedje, de a hajtás, illetve az illeszkedés rész alulra kerüljön.
Helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és egy felvert tojással kenjük le mindenhol a tésztát.
A forró sütőbe tolva kb. 35 perc alatt szép barnára sütjük. A kifolyt szaftból kiemeljük, és hagyjuk teljesen kihűlni, majd éles késsel szépen felszeleteljük.
Ragu készítése:
A gomba héját lehúzzuk, majd vékony szeletekre vágjuk.
Egy serpenyőben kevés vajat hevítünk, és puhára dinszteljük rajta a gombát. Sóval, borssal ízesítjük. Ha megpuhult, felöntjük a tejszínnel, és összeforraljuk. A tűzről levéve apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és még melegen kínáljuk.
Tipp:
A szűzpecsenye melegen és hidegen is finom, bár ha kihűlt, szebben lehet szeletelni. Egyáltalán nem száraz fogás, hidegtálra is remek.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »
Pohárkrémek és réteges desszertek – egyszerűen elképesztő ízek
Ha gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz, ne keresgélj tov
Tovább olvasom »
Tésztareceptek húsimádóknak és zöldségrajongóknak – válogass kedvedre!
Létezik olyan, aki ne szeretné a tésztát? Krémes, szaftos, sajtos, zöldsége
Tovább olvasom »
Imádjuk a cukkinit! Íme 10 ellenállhatatlan recept
Ha van egy jó cukkinid, már csak a recept kell hozzá! Ezek a változatos, fi
Tovább olvasom »
Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »