Konfitált oldalas joghurtos lencsefőzelékkel recept
Hozzávalók:
- 1 kg húsos oldalas
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 szál rozmaring
- 0,5 dl olaj
A körethez:
- 20 dkg lencse
- 10 dkg görög joghurt
- 3 babérlevél
- 1 fej hagyma
- só
- 1 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál tárkonyecet
- 2 evőkanál liszt
- 1 kávéskanál pirospaprika
Elkészítése:
A bordáira darabolt oldalast megmossuk, szárazra töröljük, majd sózzuk, borsozzuk és zúzott fokhagymával bedörzsöljük. Aprított rozmaringot szórunk rá, miközben elkészítünk egy erre alkalmas edényt vagy dobozt. Meglocsoljuk az olajjal, összeforgatjuk és lefóliázva egy éjszakára a hűtőbe tesszük pácolódni.
Másnap tepsibe rakjuk a húst, meglocsoljuk a páclével, majd 1,5 dl vizet öntünk alá és fóliával letakarva 110 fokos sütőbe 3,5 órát pároljuk, végül levesszük a fóliát és megpirítjuk a tetejét.
A lencsét előző éjjel beáztatjuk, másnap leszűrjük és még egyszer átmossuk. Ezután a vöröshagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. Olajat hevítünk egy lábasban és megfuttatjuk rajta a hagymát és a lencsét. Megszórjuk fűszerpaprikával, sózzuk, babérlevelet teszünk bele, majd vízzel felöntjük és puhára főzzük. A lisztet elkeverjük a görög joghurttal, ha túl sűrű lenne, akkor 1 evőkanál tejet vagy tejfölt teszünk hozzá és behabarjuk vele a főzeléket. Ahogy besűrűsödik levesszük a tűzről és ízesítjük citromlével vagy tárkonyecettel.