Kolbászhússal tekert karaj recept
Hozzávalók:
- kb. 35 cm hosszú sertéskaraj egyben
- 250 g darált sertéscomb
- 1 kk só
- 0,5 kk őrölt bors
- 0,5 kk házi fokhagymakrém
- 2 púpos tk őrölt pirospaprika
- 200 g bacon szalonna
- 1 ek zsír
- 0,5 dl víz
- 1 tk házi ételízesítő
Elkészítése:
A karajt jól megmossuk, a hártyás részt (ha van rajta) eltávolítjuk. Hosszában, a felső harmadánál egy éles késsel végigvágjuk úgy, hogy ne vágjuk át teljesen, kb. 1 cm-es sáv maradjon. Ekkor fordítsuk meg fejjel lefelé és a másik oldalán is ugyanígy vágjuk be. (Így a végéről nézve egy Z alakú bevágás látható.)
A karajt széthajtogatjuk, majd vékony téglalap alakúra klopfoljuk. Sóval, borssal megszórjuk.
A darált húshoz sót, borsot, fokhagymakrémet és fűszerpaprikát adunk és jól összegyúrjuk. A kiterített húson elterítjük a darált húsos masszát, majd a szélesebb oldalánál kezdve feltekerjük úgy, hogy a széle alulra essen.
A bacon szalonnát egymás mellé sorakoztatjuk úgy, hogy a szeletek kissé fedjék egymást. Rátesszük a feltekert húst, és beletekerjük a szalonnába.
Egy magas falú kenyérsütőformát (vagy más, magasabb peremű, kis méretű tepsit) kikenünk zsírral és beletesszük a húst. Kevés vizet öntünk alá, a vízbe némi ételízesítőt szórunk.
A formát alufóliával lefedjük és 200 fokra előmelegített sütőbe téve kb. 75 percet sütjük légkeveréssel. Ekkor levesszük róla a fóliát (ha sok a leve, öntsük le róla) és további 25 percet pirítjuk.
Kiemeljük a formából és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön, majd szeletelve kínáljuk.
Tipp:
Nagyobb ünnepek alkalmával, illetve ha vendégeket várunk, mindig készül valamilyen töltött hús vagy tekercs. Nagy előnyük, hogy már előre megsüthetők és az adott napon csak felszeleteljük és kínáljuk. Szép hidegtál is készíthető belőle, de habos krumplipürével, esetleg salátával is remek fogás.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »

