Kolbászhússal tekert karaj recept
Hozzávalók:
- kb. 35 cm hosszú sertéskaraj egyben
- 250 g darált sertéscomb
- 1 kk só
- 0,5 kk őrölt bors
- 0,5 kk házi fokhagymakrém
- 2 púpos tk őrölt pirospaprika
- 200 g bacon szalonna
- 1 ek zsír
- 0,5 dl víz
- 1 tk házi ételízesítő
Elkészítése:
A karajt jól megmossuk, a hártyás részt (ha van rajta) eltávolítjuk. Hosszában, a felső harmadánál egy éles késsel végigvágjuk úgy, hogy ne vágjuk át teljesen, kb. 1 cm-es sáv maradjon. Ekkor fordítsuk meg fejjel lefelé és a másik oldalán is ugyanígy vágjuk be. (Így a végéről nézve egy Z alakú bevágás látható.)
A karajt széthajtogatjuk, majd vékony téglalap alakúra klopfoljuk. Sóval, borssal megszórjuk.
A darált húshoz sót, borsot, fokhagymakrémet és fűszerpaprikát adunk és jól összegyúrjuk. A kiterített húson elterítjük a darált húsos masszát, majd a szélesebb oldalánál kezdve feltekerjük úgy, hogy a széle alulra essen.
A bacon szalonnát egymás mellé sorakoztatjuk úgy, hogy a szeletek kissé fedjék egymást. Rátesszük a feltekert húst, és beletekerjük a szalonnába.
Egy magas falú kenyérsütőformát (vagy más, magasabb peremű, kis méretű tepsit) kikenünk zsírral és beletesszük a húst. Kevés vizet öntünk alá, a vízbe némi ételízesítőt szórunk.
A formát alufóliával lefedjük és 200 fokra előmelegített sütőbe téve kb. 75 percet sütjük légkeveréssel. Ekkor levesszük róla a fóliát (ha sok a leve, öntsük le róla) és további 25 percet pirítjuk.
Kiemeljük a formából és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön, majd szeletelve kínáljuk.
Tipp:
Nagyobb ünnepek alkalmával, illetve ha vendégeket várunk, mindig készül valamilyen töltött hús vagy tekercs. Nagy előnyük, hogy már előre megsüthetők és az adott napon csak felszeleteljük és kínáljuk. Szép hidegtál is készíthető belőle, de habos krumplipürével, esetleg salátával is remek fogás.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »

