Karajcsíkok balzsamecetes-fügés raguval recept
Hozzávalók:
- 50 dkg sertéskaraj
- 1 nagy lila hagyma
- 8-10 db füge (vagy 1 cs aszalt füge)
- 2 ek balzsamecet
- 2-3 ek méz
- 1,5 dl víz
- só
- őrölt fehér bors
- őrölt fahéj
- 2 ek olívaolaj
Elkészítése:
A húst és a hagymát vágjuk fel vékony csíkokra. A kisebb fügéket vágjuk félbe, a nagyobbakat negyedeljük.
A wokba (vagy serpenyőbe) hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt lila hagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a vékony csíkokra feldarabolt húst, majd pirítsuk fehéredésig. Ekkor ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a mézet, és a balzsamecetet. Alaposan keverjük össze, és pár percig kevergetve pároljuk tovább. Ezután öntsük hozzá a vizet, majd fedjük le a wok (vagy serpenyő) tetejét úgy, hogy éppen csak egy kicsi rés maradjon. Néha megkeverve pároljuk puhára a húst.
Amikor a hús már megpuhult és a szaftjára sült, adjuk hozzá a feldarabolt fügét. Óvatosan forgassuk össze, majd szintén lefedve, pároljuk még néhány percig, hogy a füge is kellően megpuhuljon, és az ízek összefőjenek. (vigyázzunk nehogy túl sokáig pároljuk a fügével, mert akkor az teljesen összetörik)
Közben enyhén sós vízbe főzzük ki a rizst. (ízlés szerint más köret is készíthetünk hozzá pl. krumplipürét)
Tálaláskor szedjük tányérokra a rizst, majd kanalazzuk rá a húsos-fügés ragut.
(Amennyiben aszalt fügével készítjük el, akkor a fügét akkor adjuk hozzá a húshoz amikor az már félig megpuhult, és így főzzük készre.)
Tipp:
A karajcsíkok balzsamecetes-fügés raguval kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 10 g
Szénhidrát: 12 g
Zsír: 6 g