Gyulaival töltött karaj egyben sütve recept
Hozzávalók:
- kb. 30 cm hosszú csont nélküli karaj
- 2 szál gyulai kolbász
- só
- bors
- 2 ek zsír
- 1 dl víz
- 1 tk házi ételízesítő
Elkészítése:
A karajt alaposan megtisztítjuk, és ha van rajta hártyás rész, azt levágjuk. Egy éles, hosszú pengéjű késsel felszúrjuk.
A kolbászok egyik végét levágjuk, és itt összeillesztve a karajba töltjük. Kívülről alaposan bedörzsöljük sóval és borssal.
Egy közepes méretű tepsit kikenünk zsírral. Belefektetjük a töltött húst, majd öntünk mellé kb. 1 dl vizet, amihez adjuk a fűszerkeveréket, és alufóliával lefedjük.
Hideg sütőbe tolva 200 fokon hőlégkeveréssel kb. 90 percet puhítjuk. (Ha már könnyen belemegy a villa hegye, akkor jó.) A fóliát eltávolítva, a hőfokot 180-ra mérsékelve további 15 percet pirítjuk. (A sütési idő természetesen sütő- és húsfüggő, a fentiektől eltérő lehet.) Ezalatt párszor meglocsolgatjuk a levével, hogy ne száradjon ki nagyon a felszíne. Itt már érdemes többször ránézni.
Majd kiemeljük a szaftból, hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután egy éles késsel szépen felszeleteljük.
Tipp:
A hétvégén egy kisebb családi összejövetel volt nálunk. Férjemmel többfogásos ebéddel kedveskedtünk a vendégeknek. Az egyik ilyen finomság volt ez a töltött karaj. Az a jó benne, hogy előre elkészíthető, egyszerű, finom. Remek dísze lehet egy hidegtálnak. Habos krumplipüré és káposztasaláta volt a kísérője.