Gyulaival töltött karaj egyben sütve

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • kb. 30 cm hosszú csont nélküli karaj
  • 2 szál gyulai kolbász
  • bors
  • 2 ek zsír
  • 1 dl víz
  • 1 tk házi ételízesítő

Elkészítése:

A karajt alaposan megtisztítjuk, és ha van rajta hártyás rész, azt levágjuk. Egy éles, hosszú pengéjű késsel felszúrjuk.

A kolbászok egyik végét levágjuk, és itt összeillesztve a karajba töltjük. Kívülről alaposan bedörzsöljük sóval és borssal.

Egy közepes méretű tepsit kikenünk zsírral. Belefektetjük a töltött húst, majd öntünk mellé kb. 1 dl vizet, amihez adjuk a fűszerkeveréket, és alufóliával lefedjük.

Hideg sütőbe tolva 200 fokon hőlégkeveréssel kb. 90 percet puhítjuk. (Ha már könnyen belemegy a villa hegye, akkor jó.) A fóliát eltávolítva, a hőfokot 180-ra mérsékelve további 15 percet pirítjuk. (A sütési idő természetesen sütő- és húsfüggő, a fentiektől eltérő lehet.)  Ezalatt párszor meglocsolgatjuk a levével, hogy ne száradjon ki nagyon a felszíne. Itt már érdemes többször ránézni.

Majd kiemeljük a szaftból, hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután egy éles késsel szépen felszeleteljük.

Tipp:

A hétvégén egy kisebb családi összejövetel volt nálunk. Férjemmel többfogásos ebéddel kedveskedtünk a vendégeknek. Az egyik ilyen finomság volt ez a töltött karaj. Az a jó benne, hogy előre elkészíthető, egyszerű, finom. Remek dísze lehet egy hidegtálnak. Habos krumplipüré és káposztasaláta volt a kísérője.