Gerslis-hús recept
Hozzávalók:
- 0,5 kg sertéshús
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma préselve
- só
- bors
- pirospaprika
- kevés zsiradék
- 2 pohár árpagyöngy
- 4 pohár húsleves alaplé
- kápia paprika
- hagyma
- fűszerek ízlés szerint
Elkészítése:
A gerslit beáztatjuk.
A vöröshagymát apróra kockázzuk és zsíron megdinszteljük. A tűzről levéve megszórjuk őrölt pirospaprikával, elkeverjük és kevés hideg vizet öntünk rá. A vizet elfőzzük, rádobjuk a megmosott, felkockázott sertéshúst és fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sóval, borssal ízesítjük és vízzel felöntve puhára főzzük.
Ha a hús megpuhult, a szaftjával együtt tepsibe öntjük.
Kevés zsíron hagymát dinsztelünk, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett gerslit is. Néhány keverés után felöntjük húsleves alaplével. (Vízzel is lehet, de akkor erősebben kell fűszerezni.) A gerslihez éppúgy, mint a rizshez, kétszeres mennyiségű folyadékot számoljunk.
Amikor a víz elfőtt, a gerslit öntsük a tepsibe a korábban már előkészített húshoz. Jól keverjük el, vágjunk hozzá paprikát, fűszerezzük még ízlés szerint és tegyük be előmelegített sütőbe 180 fokra, kb. 30 percre.