Expressz brassói recept

Hozzávalók:
- 80 dkg sertéstarja
- 1-1,5 kg burgonya
- 2 fej vöröshagyma
- 5–6 gerezd fokhagyma
- 1 nagy doboz tejföl
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt köménymag
- pirospaprika
- őrölt fokhagyma pehely (vagy fokhagyma por)
- étolaj
- sertészsír
Elkészítése:
A kicsontozott tarját felkockázzuk és egy mélyebb tepsibe rakjuk. A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágjuk és hozzákeverjük a húshoz. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménymaggal és pirospaprikával, majd összeforgatjuk.
Egy-két evőkanál sertészsírt rakunk rá (vagy étolajat) és aláöntünk 1,5-2 dl vizet. Lefedjük alufóliával és a 180–200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk. Körülbelül 50–60 perc után fólia nélkül pirítjuk még ízlés szerint. A lényeg, hogy a szaft ne forrjon el teljesen, de a hús “színt” kapjon.
Közben a burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk és egy nagyobb tepsibe rakjuk.
Megsózzuk (ha van, akkor nagyszemű sóval) és megszórjuk fokhagyma őrleménnyel. Ráöntjük a tejfölt és kb 0,5–1 dl olajat, majd jól összekeverjük. Letakarjuk alufóliával és betesszük a hús mellé sülni 30–40 percig. Utána anélkül pirítjuk még 15-20 percig. Közben néha átforgatjuk.
Ha a hús és a burgonya is megsült, összeforgatjuk egy nagy tálban.
Jó étvágyat hozzá!
Tipp:
Elsőre furcsa lehet a hozzávalók listájában a tejföl, de a burgonya így szaftos marad. Ha nincs otthon tejföl, helyettesíthető kefírrel vagy joghurttal is.
A hagyma és a fűszerek aránya is ízlés szerint változtatható.
Az elkészítés ideje rövidülhet, ha pl. légkeveréses sütőben sütünk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »