Dubarry szelet recept

Hozzávalók:
- 8 szelet karaj
- só
- őrölt fehér bors
- 2-3 ek kukoricaliszt
- 2-3 ek olívaolaj
- 1 kisebb karfiol
- besamelmártás
Szóráshoz:
- reszelt sajt
- zsemlemorzsa
Besamelmártás:
- 6 dkg liszt
- 8 dkg vaj
- 5 dl tej
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 dl főzőtejszín
- só
- őrölt fehér bors
- szerecsendió
Elkészítése:
A karajszeletek széleit néhány helyen vágjuk be (így sütés közben nem fog összezsugorodni a hússzelet), majd klopfoljuk ki. Ezután sózzuk be, és hagyjuk legalább fél órát állni, hogy a só átjárja.
A besózott, és levet engedett hússzeleteket töröljük papírtörlővel szárazra, majd ízlés szerint szórjuk meg az őrölt borssal. Ezután forgassuk bele a kukoricalisztbe, majd helyezzük bele a felmelegített olajba, és lassan mindkét oldalát süssük szép pirosra.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és spricceljük le olívaolajjal. Ezután helyezzük rá egymástól kicsit távolabb az elősütött hússzeleteket.
A karfiolt szedjük rózsáira, majd enyhén sós vízben főzzük félpuhára. Ezután szedjük ki a főzővízből, és alaposan csepegtessük le.
A tepsiben lévő hússzeletek tetejére halmozzuk rá az előzőleg alaposan lecsepegtetett karfiolrózsákat, majd kanalazzuk rá a besamelmártást.
A besamelmártáshoz egy serpenyőben hevítsünk fel 6 dkg vajat, majd adjuk hozzá a lisztet, és állandó keverés mellett csináljunk világos rántást (nem szabad megpirítani a lisztet). Ekkor vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tejet. Ezután kézi habverővel keverjük simára, csomómentesre, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg szerecsendióval. Tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve főzzük sűrűre.
Amikor már besűrűsödött, vegyük le a tűzről, és hagyjuk pár percig hűlni. Ezután adjuk hozzá a megmaradt vajat, a tojássárgákat és a tejszínt, majd keverjük simára. Végül egy szűrőn szűrjük át, hogy szép selymes mártást kapjunk.
Az elkészült mártást kanalazzuk rá a karfiol tetejére úgy, hogy lehetőleg mindenhol befedje. Ezután szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal, és egy kevés zsemlemorzsával.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten (180 fok) süssük szép pirosra.
Tálaláskor ízlés szerint rizzsel, vagy krumplipürével kínáljuk.
A dubarry szelet kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 11 g
Szénhidrát: 7 g
Zsír: 9 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »