Csülök kenyérben recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1,5 kg-os füstölt csülök
- 1,5 kg finomliszt
- 7,5 dkg élesztő
- 2 púpos ek tejföl
- 1 tk só
- langyos víz a dagasztáshoz
Elkészítése:
A füstölt csülköt egy fazékban feltesszük főni és lassú tűzön, fedő alatt 80 percig főzzük. Miután elkészült lecsurgatjuk és kicsit hagyjuk hűlni, majd egy késsel bevágjuk a csont mentén és kiemeljük azt.
A lisztben elkeverjük a sót, kis mélyedést készítünk a közepébe, belemorzsoljuk az élesztőt és pár perc múlva miután feljött, beletesszük a tejfölt és langyos víz hozzáadásával nem túl kemény tésztát gyúrunk/dagasztunk. 1 órát hagyjuk kelni, pihenni, azután kiterítjük és a tenyerünkkel téglalap formát alakítunk belőle.
Gondolatban (keresztben) 3 részre osztjuk, de csak a két végén lévő részeit nyújtjuk meg kissé, a közepe marad vastagabban, amire végül ráhelyezzük a csülköt és szépen elrendezzük, hogy egyformán jusson belőle egy szélesebb sávban a tésztán.
Behajtjuk mindkét oldalát, sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük. Ízlés szerint finoman berácsozhatjuk csak a díszítés kedvéért és hagyjuk még egy 15-20 percet pihenni. Előmelegített sütőben 190 fokon először lefedve, majd félidő után szabadon süssük készre (kb 70-75 perc).
Tegyük rácsra legalább egy órára, amíg visszahűl, majd azután szépen szeletelhető! Savanyúsággal, tormával, illetve nyáron paprikával, paradicsommal mennyei finomság!
Tipp:
A csülök főzésekor megmaradt főzőlét soha nem szoktam kiönteni. Átszűröm egy petpalackba és lefagyasztom. Nagyon jó ízt ad egy sima krumplilevesnek vagy ha egyszerű bablevest főzök, azzal öntöm fel! Nem vész kárba a finom füstölt lé.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »