Csülök kenyérben

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
200 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1,5 kg-os füstölt csülök
  • 1,5 kg finomliszt
  • 7,5 dkg élesztő
  • 2 púpos ek tejföl
  • 1 tk só
  • langyos víz a dagasztáshoz

Elkészítése:

A füstölt csülköt egy fazékban feltesszük főni és lassú tűzön, fedő alatt 80 percig főzzük. Miután elkészült lecsurgatjuk és kicsit hagyjuk hűlni, majd egy késsel bevágjuk a csont mentén és kiemeljük azt.

A lisztben elkeverjük a sót, kis mélyedést készítünk a közepébe, belemorzsoljuk az élesztőt és pár perc múlva miután feljött, beletesszük a tejfölt és langyos víz hozzáadásával nem túl kemény tésztát gyúrunk/dagasztunk. 1 órát hagyjuk kelni, pihenni, azután kiterítjük és a tenyerünkkel téglalap formát alakítunk belőle.

Gondolatban (keresztben) 3 részre osztjuk, de csak a két végén lévő részeit nyújtjuk meg kissé, a közepe marad vastagabban, amire végül ráhelyezzük a csülköt és szépen elrendezzük, hogy egyformán jusson belőle egy szélesebb sávban a tésztán.

Behajtjuk mindkét oldalát, sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük. Ízlés szerint finoman berácsozhatjuk csak a díszítés kedvéért és hagyjuk még egy 15-20 percet pihenni. Előmelegített sütőben 190 fokon először lefedve, majd félidő után szabadon süssük készre (kb 70-75 perc).

Tegyük rácsra legalább egy órára, amíg visszahűl, majd azután szépen szeletelhető! Savanyúsággal, tormával, illetve nyáron paprikával, paradicsommal mennyei finomság!

Tipp:

A csülök főzésekor megmaradt főzőlét soha nem szoktam kiönteni. Átszűröm egy petpalackba és lefagyasztom. Nagyon jó ízt ad egy sima krumplilevesnek vagy ha egyszerű bablevest főzök, azzal öntöm fel! Nem vész kárba a finom füstölt lé.