Berliner Eisbein (Berlini sertéscsülök) recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 főtt, füstölt csülök (kb. 75 dkg)
- 1 dl barna sör
- 4 krumpli
- 6 szál petrezselyem
- 25 dkg savanyított káposzta
- 1 szelet hagyma
- só
- köménymag
- cukor
- őrölt fekete bors
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- 1 chili
- 1 dl fehér bor
- 15 dkg zöldborsó
- 1 ek tej
Elkészítése:
A főtt csülköt egy serpenyőbe tesszük, locsolunk rá sört, s betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe 30 percre (hőlégkeverés). Utána átkapcsolunk grill fokozatra, és még 15 percig sütjük.
Burgonya készítése:
A krumplikat meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben feltesszük főni.
Egy serpenyőben a csíkokra vágott szalonnát megsütjük, rátesszük a köménymagot és az aprított hagymát. Amikor a hagyma megpirult, és egy kicsit karamellizálódott, hozzáadjuk a káposztát. Sózzuk, borsozzuk, teszünk bele egy darabokra tépett babérlevelet, ráaprítjuk a chilit, s beleöntjük a bort.
Borsópüré készítése:
A borsókat kevés vízben megfőzzük. Leöntjük róla a vizet, sózzuk, borsozzuk, öntünk hozzá tejet, s botmixerrel pépesítjük.
Tálaláskor szedünk a tányérra két szeletet a csülökből, mellé káposztát, borsópürét és krumplit, az utóbbira vágunk petrezselymet.
Mustárt kínálhatunk hozzá.
Történet:
A németek kedvence, hajdan még az NDK- ban is kedvelték. Érdekes, hogy ennek az ételnek mennyi neve van, országonként, de még tartományonként is változó. Ismertebb nevei: Hachse, Haxe, Haxn, Schweinshaxe, Knöchla, Hechse, Hämmchen, Rötel, Haspel, Schweinshaxn, Knöchla, Adlerhaxe. De Ausztriában Stelze, Schwájcban Gnagi, vagy Wädli a neve.
Az elkészítésben is van különbség, szinte régiónként változik. Észak-Németországban és Lengyelországban a füstölt csülköt főzik és/vagy sütik, de Dél-Németországban, Ausztriában és Csehországban füstölés nélkül kemencében sütik, vagy grillezik. A köret is változatos, van ahol csak kenyérrel, mustárral és tormával, van ahol krumplipürével és savanyított káposztával, vagy mustárral, tormával és savanyított zöldségekkel, vagy sós krumplival, savanyított káposztával és borsópürével körítik. No és persze Schnaps (pálinka) és Bier (sör) kíséretében fogyasztják. A sörházakban, sátrakban sramli is jár hozzá.
Nos, én egy előző bejegyzésben írt főtt füstölt csülköt használtam fel ehhez az ételhez, azzal a kis csavarral, hogy a csülköt barna sörrel locsoltam, a káposztához fehérbort öntöttem, s a sós krumplira petrezselymet szórtam.