Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Bakonyi húsgolyók recept

Bakonyi húsgolyók
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Golyókhoz:

    • 25 dkg darált sertéshús
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 3 púpos ek zsemlemorzsa
    • 0,5 kk só
    • 1 nagy csipet őrölt bors
    • 1 csapott kk házi fokhagymakrém (esetleg 2 gerezd zúzott fokhagyma)

    Továbbá:

    • 1 közepes fej vöröshagyma
    • 15 dkg gomba
    • 4 ek olaj
    • 1 tk őrölt pirospaprika
    • 1 dl víz
    • só, bors
    • 1 tk liszt
    • 3,5 dl tejföl
    • 20 dkg spagetti tészta

    Elkészítése:

    Először a golyókat állítjuk össze. A darált húst egy tálba rakjuk és hozzáadjuk a tojást, a fűszereket, a zsemlemorzsát. Jól összedolgozzuk és egész apró golyókat formázunk. (Nekem 24 db lett.)

    A vöröshagymát megtisztítjuk és apróra kockázzuk. A gomba héját lehúzzuk, megmossuk és apró darabokra vágjuk. Egy magasabb falú serpenyőben 4 ek olajat forrósítunk és a gombócok mindkét oldalát pár perc alatt mérsékelt lángon fehéredésig pirítjuk, majd kiszedjük és félretesszük.

    A visszamaradt olajon a vöröshagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a gombát és 2-3 percig együtt pirítjuk. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, beleforgatjuk a gombócokat, felengedjük 1 dl vízzel, meghintjük sóval, borssal és fedő alatt 20 percig hagyjuk főni. Ezalatt párszor átkeverjük, illetve megforgatjuk a gombócokat.

    A spagetti tésztát közben sós vízben kifőzzük, hagyjuk lecsöpögni.

    A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel.
    Ha már a víz elfőtt a gombócokról, akkor beleöntjük a tejfölt, majd jól átforgatjuk és hagyjuk besűrűsödni, átmelegedni. Ha nem találjuk elég sűrűnek, megszórhatjuk kevés liszttel, de óvatosan, mert könnyen liszt ízű lehet, ha túladagoljuk. Itt érdemes megkóstolni, mert elképzelhető, hogy szükséges még sózni, borsozni.

    A gombócokat melegen, a kifőtt spagettivel kínáljuk.

    A bakonyi húsgolyók kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 187 kcal
    Fehérje: 7 g
    Szénhidrát: 12 g
    Zsír: 12 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá