Babos csülök pékné módra recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 egész füstölt csülök
- 75 dkg krumpli
- 25 dkg száraz vörös bab
- 5 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- egész bors
- babérlevél
- szárított zöld fűszerek (petrezselyem, rozmaring)
- só
- bors
- őrölt pirospaprika
- olaj
- ecet
Elkészítése:
A csülköt 2-3 óráig hideg vízben áztatjuk, majd két fej félbevágott hagymával, 3-4 babérlevéllel, 10-20 szem egész borssal, a fokhagyma gerezdekkel, és 2 teáskanál ecettel forrástól számított másfél órán át lezárva főzzük.
A babot előzőleg egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk, majd a forrástól számított 45 percig főzzük (nem teljesen puhára). Közben a krumplit kockákra, a hagymákat vastag szeletekre vágjuk. A krumplit, a hagymát és a majdnem készre főtt babot egy nagy tálban összekeverjük olajjal, sóval, borssal és őrölt pirospaprikával. Ezt a keveréket egy nagyobb tepsiben, vagy agyagtálban szétterítjük.
A csontról leváló húst lefejtjük, nagyobb kockákra vágjuk, majd a tepsiben lévő zöldségeken szétterítjük. Ráöntünk kb. 2 dl vizet, vagy csirkehús alaplét, és 180 fokos sütőben kb. 60 percig sütjük. Amikor félig megsült, óvatosan átforgathatjuk, hogy mindenhol átsüljön. Alaplével, vagy vízzel (aki sósabban szereti, a csülök főzőlevével) közben öntözhetjük, nehogy kiszáradjon sütés közben. A csülök főzőlevét és a csontot bűn kidobni! Később egy remek bablevest lehet belőle készíteni.
Tipp:
A csülköt a tepsiben való sütés előtt nagyon puhára kell főzni. Miután megfőtt, nem kell túl apró darabokra vágva a tepsibe tenni!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »