Babos csülök pékné módra recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 egész füstölt csülök
- 75 dkg krumpli
- 25 dkg száraz vörös bab
- 5 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- egész bors
- babérlevél
- szárított zöld fűszerek (petrezselyem, rozmaring)
- só
- bors
- őrölt pirospaprika
- olaj
- ecet
Elkészítése:
A csülköt 2-3 óráig hideg vízben áztatjuk, majd két fej félbevágott hagymával, 3-4 babérlevéllel, 10-20 szem egész borssal, a fokhagyma gerezdekkel, és 2 teáskanál ecettel forrástól számított másfél órán át lezárva főzzük.
A babot előzőleg egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk, majd a forrástól számított 45 percig főzzük (nem teljesen puhára). Közben a krumplit kockákra, a hagymákat vastag szeletekre vágjuk. A krumplit, a hagymát és a majdnem készre főtt babot egy nagy tálban összekeverjük olajjal, sóval, borssal és őrölt pirospaprikával. Ezt a keveréket egy nagyobb tepsiben, vagy agyagtálban szétterítjük.
A csontról leváló húst lefejtjük, nagyobb kockákra vágjuk, majd a tepsiben lévő zöldségeken szétterítjük. Ráöntünk kb. 2 dl vizet, vagy csirkehús alaplét, és 180 fokos sütőben kb. 60 percig sütjük. Amikor félig megsült, óvatosan átforgathatjuk, hogy mindenhol átsüljön. Alaplével, vagy vízzel (aki sósabban szereti, a csülök főzőlevével) közben öntözhetjük, nehogy kiszáradjon sütés közben. A csülök főzőlevét és a csontot bűn kidobni! Később egy remek bablevest lehet belőle készíteni.
Tipp:
A csülköt a tepsiben való sütés előtt nagyon puhára kell főzni. Miután megfőtt, nem kell túl apró darabokra vágva a tepsibe tenni!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Klasszikus karácsonyi sütemények-az ünnep elmaradhatatlan ízei
Ebben a gyűjteményben a magyar süteménytradíció legnagyobb kedvenceit talál
Tovább olvasom »
Klasszikusok újragondolva-az íz ugyanaz, a forma egyszerűbb és gyorsabb
A nagy kedvencek hangulata semmit sem változott, mégis modernebb, könnyebbe
Tovább olvasom »
Krémes csodák az ünnepi időszakra – 10 bevált süti recept, amit bátran elkészíthetsz
Az ünnepi készülődésben mindig jól jön néhány biztosan bevált krémes sütemé
Tovább olvasom »
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?
A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »

