Hozzávalók:
Elkészítése:
A csülköt 2-3 óráig hideg vízben áztatjuk, majd két fej félbevágott hagymával, 3-4 babérlevéllel, 10-20 szem egész borssal, a fokhagyma gerezdekkel, és 2 teáskanál ecettel forrástól számított másfél órán át lezárva főzzük.
A babot előzőleg egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk, majd a forrástól számított 45 percig főzzük (nem teljesen puhára). Közben a krumplit kockákra, a hagymákat vastag szeletekre vágjuk. A krumplit, a hagymát és a majdnem készre főtt babot egy nagy tálban összekeverjük olajjal, sóval, borssal és őrölt pirospaprikával. Ezt a keveréket egy nagyobb tepsiben, vagy agyagtálban szétterítjük.
A csontról leváló húst lefejtjük, nagyobb kockákra vágjuk, majd a tepsiben lévő zöldségeken szétterítjük. Ráöntünk kb. 2 dl vizet, vagy csirkehús alaplét, és 180 fokos sütőben kb. 60 percig sütjük. Amikor félig megsült, óvatosan átforgathatjuk, hogy mindenhol átsüljön. Alaplével, vagy vízzel (aki sósabban szereti, a csülök főzőlevével) közben öntözhetjük, nehogy kiszáradjon sütés közben. A csülök főzőlevét és a csontot bűn kidobni! Később egy remek bablevest lehet belőle készíteni.
A csülköt a tepsiben való sütés előtt nagyon puhára kell főzni. Miután megfőtt, nem kell túl apró darabokra vágva a tepsibe tenni!