Alföldi rántott szelet sajttal töltve, pirított paradicsomos zöldbabbal recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 70-80 dkg darált hús (sertés v. marha)
- 10 dkg sajt (ementáli, trappista)
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 dkg zöldbab
- 3-4 paradicsom
- bazsalikom
- petrezselyem zöldje
- őrölt kömény
- bors
- só
Panírozáshoz:
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa
Elkészítése:
A darált húshoz hozzáadjuk a zúzott fokhagymát (vagy együtt daráljuk le), sóval és egy kevéske őrölt köménnyel ízesítjük, majd alaposan összedolgozzuk.
A sajtot kis darabkákra vágjuk.
A húsos masszát 4-8 részre osztjuk, először golyókat formázunk belőlük, aztán az enyhén megnedvesített tenyerünkben ellapítjuk. Az egyik felére sajt darabkákat és egy-két levél bazsalikomot rakunk. Összehajtjuk, lenyomkodjuk úgy, hogy a szélei jól összetapadjanak.
Az így kapott húsokat ügyesen, „bátor mozdulatokkal” hagyományos módon bepanírozzuk, és forró olajban kisütjük.
A szeletek „lazasága” miatt ajánlatos puszta kézzel végezni a panírozást.
A zöldbabot feldaraboljuk (én most csak ketté vágtam) és forró, sós vízben roppanós puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük.
Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk. Amikor sercenős forró, beledobjuk a zöldbabot, és percek alatt megpirítjuk. Az utolsó pillanatokban hozzáadjuk a kockázott paradicsomot, a durvára aprított petrezselyemzöldet és bazsalikomot. Sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk, tálaljuk.
Tipp:
A vegyes darált hús összetétele kedvünkre változhat, de én a 70-30 sertés-marhára „esküszöm”.
A alföldi rántott szelet sajttal töltve, pirított paradicsomos zöldbabbal kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 12 g
Szénhidrát: 11 g
Zsír: 5 g