Alföldi rántott szelet sajttal töltve, pirított paradicsomos zöldbabbal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 70-80 dkg darált hús (sertés v. marha)
  • 10 dkg sajt (ementáli, trappista)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg zöldbab
  • 3-4 paradicsom
  • bazsalikom
  • petrezselyem zöldje
  • őrölt kömény
  • bors

Panírozáshoz:

  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa

Elkészítése:

A darált húshoz hozzáadjuk a zúzott fokhagymát (vagy együtt daráljuk le), sóval és egy kevéske őrölt köménnyel ízesítjük, majd alaposan összedolgozzuk.

A sajtot kis darabkákra vágjuk.

A húsos masszát 4-8 részre osztjuk, először golyókat formázunk belőlük, aztán az enyhén megnedvesített tenyerünkben ellapítjuk. Az egyik felére sajt darabkákat és egy-két levél bazsalikomot rakunk. Összehajtjuk, lenyomkodjuk úgy, hogy a szélei jól összetapadjanak.

Az így kapott húsokat ügyesen, „bátor mozdulatokkal” hagyományos módon bepanírozzuk, és forró olajban kisütjük.

A szeletek „lazasága” miatt ajánlatos puszta kézzel végezni a panírozást.

A zöldbabot feldaraboljuk (én most csak ketté vágtam) és forró, sós vízben roppanós puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük.

Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk. Amikor sercenős forró, beledobjuk a zöldbabot, és percek alatt megpirítjuk. Az utolsó pillanatokban hozzáadjuk a kockázott paradicsomot, a durvára aprított petrezselyemzöldet és bazsalikomot. Sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk, tálaljuk.

Tipp:

A vegyes darált hús összetétele kedvünkre változhat, de én a 70-30 sertés-marhára „esküszöm”.