Tzatziki (Görög joghurtos uborka saláta) recept
Ők is elkészítették
Nyaralás után is folyton a “görög ” ízekre vágytunk, így elkészült a hazai “házi”tzatziki :)
Hozzávalók:
- 5 dl natúr joghurt (lecsöpögtetve)
- 2 közepes kígyó uborka
- 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
- só
- fehér bors
- 1 ek friss kapor vagy mentalevél
- 1-2 ek olívaolaj (ízlés szerint)
Elkészítése:
A natúr joghurtot szűrőbe tett rongyon lecsepegtetjük a savótól 1-2 óra alatt.
Az uborkákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük , sózzuk és pihenni hagyjuk. A héjától ízlés szerint megtisztítjuk,de akár rajta is hagyhatjuk. Majd alaposan kicsavarjuk a reszelt ubikat és tálba téve nyakon öntjük a joghurttal, Sózzuk ,borsozzuk tetszés szerint. Zúzott fokhagymával és kaporral (mentával) ízesítjük.Tálaláskor olíva olajjal locsoljuk , és aszalt olajbogyóval díszíthetjük.
Tipp:
Tipp:
Önmagában pirítóssal kínálva is megállja a helyét, de a sült-rántott- grillezett …húsok mellé is kiadós saláta :) Vettem készen szárított fűszer keveréket Görögországban…de a friss hozzávalókat semmi sem körözi le igazán !