Töltött tojás céklasalátával recept
Hozzávalók:
- 8 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4 cékla
- 2 lila hagyma
- só
- cukor (v. édesítőszer)
- tárkonyecet
- majonéz
- mustár
- őrölt fehér bors
- egész köménymag
Elkészítése:
A céklát jó alaposan megmossuk, majd puhára főzzük. Kihűtjük, megpucoljuk, és felkockázzuk.
A hagymát megpucoljuk, majd félbevágjuk és vékonyan felcsíkozzuk.
A tojásokat keményre főzzük, majd hideg vízbe téve hagyjuk kihűlni, ha kihűlt, leszedjük a héját.
Ízlés szerint ecetes-cukros levet készítünk, majd beletesszük a felkockázott céklát, a vékonyra felszeletelt hagymát, a köménymagot, és forráspontig melegítjük. (Főzni nem kell!!!)
Amikor már majdnem felforrt, levesszük a tűzről és kicsit hűlni hagyjuk.
Ezután beletesszük az egész tojásokat, lefedjük, és legalább egy napra a hűtőszekrénybe tesszük. Ezalatt az idő alatt a tojás a céklának a levétől szép színt kap, és az ízek is összeérnek.
Másnap az ecetes léből ki kell szedni a tojásokat, majd félbevágjuk, és a sárgáját óvatosan kiemeljük.
Egy tálba beletesszük a tojássárgákat, villával kicsit összenyomkodjuk. Ízlés szerint sóval, őrölt borssal, mustárral és majonézzel ízesítjük. Jól kikeverjük, majd visszatöltjük a tojásokba.
Tálaláskor a töltött tojásokat a céklás-hagymás salátával kínáljuk.