Lencsesaláta recept
Hozzávalók:
- 20 dkg lencse
- 1 db zeller (kisebb)
- 4-5 db klementin (vagy narancs)
Öntet hozzávalói:
- 2 ek méz
- 1 ek málnaecet
- 2 ek víz
- csipet só
- 3-4 ek olívaolaj
- őrölt színes bors
Tálaláshoz:
- pörkölt mogyoró, vagy dió.
Elkészítése:
A lencsét enyhén sós vízbe főzzük ízlés szerint puhára, majd hűtsük ki teljesen.(vigyázzunk nehogy túlfőjön és szétmálljanak a lencseszemek)
A zellert pucoljuk meg, majd vágjuk fel apró kockákra. Ezután szintén enyhén sós vízbe főzzük ízlés szerint puhára, majd hűtsük ki teljesen.
A klementint (vagy narancsot) szedjük gerezdekre. (vigyázzunk hogy a fehér részéből ne maradjon a gyümölcshúsán)
Az öntet hozzávalóit tegyük egy tálba, majd kézi habverővel keverjük simára.
Egy tálba tegyük bele a teljesen kihűlt lencsét, zellert, majd adjuk hozzá a narancsgerezdeket és óvatosan keverjük össze.
Ezután öntsük rá a simára kikevert öntetet, majd szintén óvatosan keverjük össze. Végül tálalás előtt hagyjuk pár óráig állni a salátát, hogy az ízek jól összeérjenek. (közben többször óvatosan keverjük át)
Tálaláskor szedjük a salátát tányérokra, majd pörkölt mogyoróval, vagy dióval ízlés szerint szórjuk meg a tetejét.