Kovászolt káposzta krumplival recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 fej káposzta
- 1 csokor szárított, és néhány friss kaporszár
- 3 nagyobb krumpli
- 5 gerezd fokhagyma
- 3 fej vöröshagyma
- több szál friss kakukkfű és csombor (borsikafű),
- 2 ek só
Elkészítése:
A kovászoláshoz 5 literes üveget használtam. A kovászolt káposzta mennyisége pontosan elég volt egy 12 literes bográcsnyi toroskáposzta elkészítéséhez.
A káposztát csíkokra vágtam. (Lehet gyalulni is, de családom jobban szereti szálasan, mégis nagyobb csíkokban a káposztát.) Az üveg aljára, közepére, és tetejére is tettem szárított kaporszárakat (ezeket nyár elején tettem félre kizárólag kovászolt zöldségfélékhez) valamint krumpliszeleteket.
A káposztához hozzákevertem a félkarikára vágott vöröshagymát és a vékonyabb csíkokra vágott fokhagyma gerezdeket, majd elosztottam az üvegben rétegesen.
A réteg közé újabb kapor, zöldfűszer, és krumpli réteg is került. Az egész üveg felöntésére 2 liter meleg (nem forró) vízre volt szükség, amiben feloldottam 2 evőkanál sót.
Tetejét műanyag fagyis doboz fedeléből kivágott kereszttel szorítottam le. Kedden tettem napra, és szombat délelőttre a toros káposzta főzésére készült el.