Kapros vegyes saláta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 kg uborka
- 1,5 kg lecsópaprika
- 1,5 kg paradicsom
- 1 csomó új lila hagyma (kb. 1 kg újhagymával helyettesíthető)
- 8 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb csokor friss kapor
- 1 ek só
- 2 ek almaecet
- 1 csapott ek szorbit/vagy cukor
- 3 ek extra szűz olívaolaj
Elkészítése:
Minden hozzávalót ízlés szerinti, de lehetőleg kisebb darabokra felvágunk. A paradicsomokat 8 részre, a paprikát negyedelt karikákra, az új lila hagymákat szintén, az uborkákat pedig félbe, majd három részre vágjuk, és feldaraboljuk így.
Egy nagy keverőtálba először a lila hagymát vágjuk, majd 1 ek sóval meghintjük, jól összeforgatjuk, és fél óráig hagyjuk állni. Majd rászeleteljük a paprikát, és ismét összekeverjük. Erre kerülnek az uborkadarabok, majd az egészet elkeverjük 2 kanálnyi almaecettel, és 2 ek olívaolajjal.
Egyenletesen megszórjuk kevés szorbittal, majd elkeverjük a nagyon apróra vágott kaporlevelekkel, melyeknek a szárait előtte eltávolítjuk, és a fokhagymaolajjal, amit a következő módon készítünk: a feldarabolt fokhagymát annyi olajjal kisebb edényben megöntözzük, hogy éppen ellepje. Fél órás ázás után a tört fokhagymából kioldódik az illóanyag, és az így keletkezett fokhagymaolajat keverjük a salátához. (A megmaradt fokhagymát másnap pl. pörkölthöz használhatjuk fel, de a fokhagymaolaj helyett megteszi 4-5 gerezd szétnyomott fokhagyma is.)
A feldarabolt paradicsomot külön edényben enyhén megsózzuk, olívaolajjal megöntözzük, majd vigyázva, hogy ne törjön, a többi hozzávalóval elkeverjük.
Tipp:
Ünnepi rendezvényre készült bográcsos marhapörkölt mellé, kisebb mennyiségben is készülhet. Az arányok változatlanok, vissza kell osztani a hozzávalók mennyiségét!
A kapros vegyes saláta kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 1 g
Szénhidrát: 4 g
Zsír: 1 g