Vaníliás rózsacsokor kalács recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 kisebb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csapott ek méz
- 2 ek margarin olvasztva
Továbbá:
- 1 kisebb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
- 1 ek tej a lekenéshez sütés után
- 1 púpos ek porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és 1 evőkanál cukorral megszórva hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót és betakarjuk egy kis liszttel. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a mézet, az olvasztott margarint és alaposan kidagasztjuk.
Letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Egy kerek formát (26*3,5 cm) vagy csatos tortaformát kikenünk kevés margarinnal és megszórjuk liszttel. A porcukrot átszitáljuk és elkeverjük a vaníliacukorral.
A megkelt tésztát maximum 3 mm vastagra elnyújtjuk. Egy 6,5 cm-es pogácsa szaggatóval 3 korongot metszünk ki, majd a három korongot egymásra helyezzük úgy, hogy a korongok egy kis része fedje egymást. Az alsó tésztától kezdve feltekerjük, közben középen kicsit össze felé nyomjuk a tésztát.
Egy lisztbe mártott éles késsel a tekercs közepét átvágjuk. Kapunk két rózsát, amiknek az alját kicsit összenyomjuk, majd az előkészített formába helyezzük. Addig folytatjuk a szaggatást, formázást, míg a forma közel tele nem lesz.
A rózsák között érdemes pici helyet hagyni, mert még kelnek. A szaggatás alatt ha kel a kinyújtott tészta, érdemes kicsit nyújtani rajta, hogy ne legyen a végére túl vastag. A hulladék tésztát összegyúrjuk, egy egész hosszú, kisujjnyi vastag rúddá sodorjuk, majd a két végét egymáson összetekerünk és a forma szélét kibéleljük vele.
A sütőt előmelegítjük. A tésztát lekenjük egy egész felvert tojással. 170 fokon kb. 23 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. Amint kivettük a sütőből, lekenjük tejjel, megszórjuk a vaníliás porcukorral.
Egy konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
Tipp:
További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »