Vaníliás rózsacsokor kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 kisebb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1 csapott ek méz
- 2 ek margarin olvasztva
Továbbá:
- 1 kisebb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez - 1 ek tej a lekenéshez sütés után
- 1 púpos ek porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és 1 evőkanál cukorral megszórva hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót és betakarjuk egy kis liszttel. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a mézet, az olvasztott margarint és alaposan kidagasztjuk.
Letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Egy kerek formát (26*3,5 cm) vagy csatos tortaformát kikenünk kevés margarinnal és megszórjuk liszttel. A porcukrot átszitáljuk és elkeverjük a vaníliacukorral.
A megkelt tésztát maximum 3 mm vastagra elnyújtjuk. Egy 6,5 cm-es pogácsa szaggatóval 3 korongot metszünk ki, majd a három korongot egymásra helyezzük úgy, hogy a korongok egy kis része fedje egymást. Az alsó tésztától kezdve feltekerjük, közben középen kicsit össze felé nyomjuk a tésztát.
Egy lisztbe mártott éles késsel a tekercs közepét átvágjuk. Kapunk két rózsát, amiknek az alját kicsit összenyomjuk, majd az előkészített formába helyezzük. Addig folytatjuk a szaggatást, formázást, míg a forma közel tele nem lesz.
A rózsák között érdemes pici helyet hagyni, mert még kelnek. A szaggatás alatt ha kel a kinyújtott tészta, érdemes kicsit nyújtani rajta, hogy ne legyen a végére túl vastag. A hulladék tésztát összegyúrjuk, egy egész hosszú, kisujjnyi vastag rúddá sodorjuk, majd a két végét egymáson összetekerünk és a forma szélét kibéleljük vele.
A sütőt előmelegítjük. A tésztát lekenjük egy egész felvert tojással. 170 fokon kb. 23 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. Amint kivettük a sütőből, lekenjük tejjel, megszórjuk a vaníliás porcukorral.
Egy konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
Tipp:
További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »


