Vaníliás rózsacsokor kalács recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 kisebb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csapott ek méz
- 2 ek margarin olvasztva
Továbbá:
- 1 kisebb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
- 1 ek tej a lekenéshez sütés után
- 1 púpos ek porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és 1 evőkanál cukorral megszórva hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót és betakarjuk egy kis liszttel. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a mézet, az olvasztott margarint és alaposan kidagasztjuk.
Letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Egy kerek formát (26*3,5 cm) vagy csatos tortaformát kikenünk kevés margarinnal és megszórjuk liszttel. A porcukrot átszitáljuk és elkeverjük a vaníliacukorral.
A megkelt tésztát maximum 3 mm vastagra elnyújtjuk. Egy 6,5 cm-es pogácsa szaggatóval 3 korongot metszünk ki, majd a három korongot egymásra helyezzük úgy, hogy a korongok egy kis része fedje egymást. Az alsó tésztától kezdve feltekerjük, közben középen kicsit össze felé nyomjuk a tésztát.
Egy lisztbe mártott éles késsel a tekercs közepét átvágjuk. Kapunk két rózsát, amiknek az alját kicsit összenyomjuk, majd az előkészített formába helyezzük. Addig folytatjuk a szaggatást, formázást, míg a forma közel tele nem lesz.
A rózsák között érdemes pici helyet hagyni, mert még kelnek. A szaggatás alatt ha kel a kinyújtott tészta, érdemes kicsit nyújtani rajta, hogy ne legyen a végére túl vastag. A hulladék tésztát összegyúrjuk, egy egész hosszú, kisujjnyi vastag rúddá sodorjuk, majd a két végét egymáson összetekerünk és a forma szélét kibéleljük vele.
A sütőt előmelegítjük. A tésztát lekenjük egy egész felvert tojással. 170 fokon kb. 23 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. Amint kivettük a sütőből, lekenjük tejjel, megszórjuk a vaníliás porcukorral.
Egy konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
Tipp:
További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »