Hozzávalók:
Tésztához:
Továbbá:
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és 1 evőkanál cukorral megszórva hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót és betakarjuk egy kis liszttel. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a mézet, az olvasztott margarint és alaposan kidagasztjuk.
Letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Egy kerek formát (26*3,5 cm) vagy csatos tortaformát kikenünk kevés margarinnal és megszórjuk liszttel. A porcukrot átszitáljuk és elkeverjük a vaníliacukorral.
A megkelt tésztát maximum 3 mm vastagra elnyújtjuk. Egy 6,5 cm-es pogácsa szaggatóval 3 korongot metszünk ki, majd a három korongot egymásra helyezzük úgy, hogy a korongok egy kis része fedje egymást. Az alsó tésztától kezdve feltekerjük, közben középen kicsit össze felé nyomjuk a tésztát.
Egy lisztbe mártott éles késsel a tekercs közepét átvágjuk. Kapunk két rózsát, amiknek az alját kicsit összenyomjuk, majd az előkészített formába helyezzük. Addig folytatjuk a szaggatást, formázást, míg a forma közel tele nem lesz.
A rózsák között érdemes pici helyet hagyni, mert még kelnek. A szaggatás alatt ha kel a kinyújtott tészta, érdemes kicsit nyújtani rajta, hogy ne legyen a végére túl vastag. A hulladék tésztát összegyúrjuk, egy egész hosszú, kisujjnyi vastag rúddá sodorjuk, majd a két végét egymáson összetekerünk és a forma szélét kibéleljük vele.
A sütőt előmelegítjük. A tésztát lekenjük egy egész felvert tojással. 170 fokon kb. 23 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. Amint kivettük a sütőből, lekenjük tejjel, megszórjuk a vaníliás porcukorral.
Egy konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.