Vaníliás csigák recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2 dl tej (1,5 %-os)
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg vaj/margarin
Töltelékhez:
- 1 ek vaj/margarin
- 2 ek cukor
- 0,5 tasak vaníliás cukor
Tetejére:
- 0,5 dl tej
- 0,5 tasak vaníliás cukor
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanálnyi cukorral, és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a vajat/margarint. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a vajat/margarint egy kicsit megolvasztjuk, és jól elkeverjük a cukorral, vaníliás cukorral. Hagyjuk kicsit hűlni.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra, kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk. Egy szilikon ecset segítségével egyenletesen elkenjük rajta a tölteléket. A rövidebbik oldaláról kezdve feltekerjük.
Egy cérna segítségével kb. másfél ujjnyi tekercseket vágunk le. Ezt úgy végezzük, hogy a feltekert tésztát kicsit megemeljük, alá helyezzük a cérnaszálat, majd a kívánt másfél ujjnyi vastagságban görcsöt kötünk a kalácsra, így könnyedén vágja át a tésztát a cérna.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a csigákat egymástól kicsit távolabb.
Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik (kb. 20 percet). 180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.
A tejet elkeverjük a vaníliás cukorral. A csigákat a sütőből kivéve azonnal lekenjük a vaníliás tejjel, és letakarva hagyjuk pár percet pihenni.
Leheletnyi porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp:
Már rég készült kelt tészta, illetve kalács és az idő is lehűlt. Jól esett begyújtani a sütőt. Ma reggel sem tudtam sokáig aludni, míg a család pihent, én a konyhában tevékenykedtem. Vaníliás csigákat sütöttem. Puha, illatos, friss. Nem is szükséges más hozzá, csak egy pohár tej vagy kakaó, és már indulhat is a nap :-)
A vaníliás csigák kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 44 g
Zsír: 11 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »