Hozzávalók:
Tésztához:
Töltelékhez:
Tetejére:
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanálnyi cukorral, és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a vajat/margarint. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a vajat/margarint egy kicsit megolvasztjuk, és jól elkeverjük a cukorral, vaníliás cukorral. Hagyjuk kicsit hűlni.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra, kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk. Egy szilikon ecset segítségével egyenletesen elkenjük rajta a tölteléket. A rövidebbik oldaláról kezdve feltekerjük.
Egy cérna segítségével kb. másfél ujjnyi tekercseket vágunk le. Ezt úgy végezzük, hogy a feltekert tésztát kicsit megemeljük, alá helyezzük a cérnaszálat, majd a kívánt másfél ujjnyi vastagságban görcsöt kötünk a kalácsra, így könnyedén vágja át a tésztát a cérna.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a csigákat egymástól kicsit távolabb.
Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik (kb. 20 percet). 180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.
A tejet elkeverjük a vaníliás cukorral. A csigákat a sütőből kivéve azonnal lekenjük a vaníliás tejjel, és letakarva hagyjuk pár percet pihenni.
Leheletnyi porcukorral meghintve kínáljuk.
Már rég készült kelt tészta, illetve kalács és az idő is lehűlt. Jól esett begyújtani a sütőt. Ma reggel sem tudtam sokáig aludni, míg a család pihent, én a konyhában tevékenykedtem. Vaníliás csigákat sütöttem. Puha, illatos, friss. Nem is szükséges más hozzá, csak egy pohár tej vagy kakaó, és már indulhat is a nap :-)