Túrós labdabukták recept

Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral, majd hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint.
Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen letakarva, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Közben a sütőformát egész vékonyan kikenjük margarinnal és megszórjuk liszttel. A töltelékhez a túrót villával áttörjük, majd a cukrokkal és a tojással alaposan összeforgatjuk.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, ahol kb. ujjnyi vastagra elnyújtjuk. Egy nagyobb pogácsa vagy fánk kiszúróval kiszaggatjuk. Minden tészta közepére rakunk 1 teáskanálnyi tölteléket.
A tésztát a kezünkbe fogjuk, a széleit batyu szerűen összefogjuk, összenyomjuk, majd gombócot formázunk. A buktákat az előkészített formába rendezzük. A sütőt előmelegítjük. Addig letakarva hagyjuk kb. 20-25 percet kelni.
A bukták tetejét vékonyan lekenjük olvasztott margarinnal. 180 fokon 23 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórva kínáljuk.
Tipp:
Nemrég kaptam Páromtól egy ovális kerámia tálat, amit most ezekkel a buktalabdákkal avattam fel. Nem csináltam túl édesre, mert a férfinép inkább így kedveli. Aki szereti, reszelhet citromhéjat a töltelékbe, vagy gazdagíthatja mazsolával is.
A szaggatás során keletkezett egy kevés hulladék tészta, amit újra összedolgoztam, kicsit kelesztettem, majd apró korongokat szaggatva, forró olajban kisütve lett pár darab fánkgolyó.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »