Túrós labdabukták

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 0,5 kk só
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg margarin

Töltelékhez:

  • 20 dkg túró
  • 1 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 kisebb tojás

Lekenni:

  • 1 ek olvasztott margarin

Elkészítése:

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral, majd hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint.

Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen letakarva, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Közben a sütőformát egész vékonyan kikenjük margarinnal és megszórjuk liszttel. A töltelékhez a túrót villával áttörjük, majd a cukrokkal és a tojással alaposan összeforgatjuk.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, ahol kb. ujjnyi vastagra elnyújtjuk. Egy nagyobb pogácsa vagy fánk kiszúróval kiszaggatjuk. Minden tészta közepére rakunk 1 teáskanálnyi tölteléket.

A tésztát a kezünkbe fogjuk, a széleit batyu szerűen összefogjuk, összenyomjuk, majd gombócot formázunk. A buktákat az előkészített formába rendezzük. A sütőt előmelegítjük. Addig letakarva hagyjuk kb. 20-25 percet kelni.

A bukták tetejét vékonyan lekenjük olvasztott margarinnal. 180 fokon 23 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórva kínáljuk.

Tipp:

Nemrég kaptam Páromtól egy ovális kerámia tálat, amit most ezekkel a buktalabdákkal avattam fel. Nem csináltam túl édesre, mert a férfinép inkább így kedveli. Aki szereti, reszelhet citromhéjat a töltelékbe, vagy gazdagíthatja mazsolával is.
A szaggatás során keletkezett egy kevés hulladék tészta, amit újra összedolgoztam, kicsit kelesztettem, majd apró korongokat szaggatva, forró olajban kisütve lett pár darab fánkgolyó.