Túrós krumpligombóc vaníliasodóval recept
Hozzávalók:
Hozzávalók a gombócokhoz:
- 60 dkg krumpli
- 20 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- csipet só
A töltelékhez:
- 30 dkg túró
- 1 kanál tejföl
- kevés cukor
- 1/2 csomagvaníliás cukor
- csipet só
A tálaláshoz:
- zsemlemorzsa, esetleg porcukor (elhagyható)
A vaníliasodóhoz:
- 1,5 dl tej
- 1 kanál tejföl
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- kevés liszt
- 1 kanál cukor (vagy szorbit)
- 1,5 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
A gombócok elkészítése:
A krumplikat sós vízben héjában megfőzzük. Langyosra hűtjük, majd a héját lehúzzuk. Összetörjük, hozzáadjuk a vajat, a lisztet, és egy csipet sót.
Jól összedolgozzuk annyira, hogy lágy, jól kezelhető tésztát kapjunk.
A liszt mennyiségével szabályozhatjuk a tésztánk nyújthatóságát. 5 mm. vastagra nyújtjuk, és 5×5 cm.-es négyzetekre vágjuk.
A megadott hozzávalókból elkészítjük a túró keverékét, és minden négyzet közepébe teszünk belőle. Gombócokra hengergetjük két tenyerünk közt.
Forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat, majd leszűrjük.
A vaníliasodó készítése:
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a tej felével jól elkeverjük, kevés liszttel besűrítjük.
Közben a fehérjét felverjük a cukorral, (szorbit) majd egyesítjük a felvert tojás sárgájával, a maradék tejben feloldott vaníliás cukorral. Homogén, egynemű mártást kell kapnunk!
Pirított zsemlemorzsába forgatjuk, és a vaníliasodóval tálaljuk. Megszórhatjuk porcukorral is.
A túrós krumpligombóc vaníliasodóval kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 7 g
Szénhidrát: 25 g
Zsír: 6 g