Hozzávalók:
Hozzávalók a gombócokhoz:
A töltelékhez:
A tálaláshoz:
A vaníliasodóhoz:
Elkészítése:
A krumplikat sós vízben héjában megfőzzük. Langyosra hűtjük, majd a héját lehúzzuk. Összetörjük, hozzáadjuk a vajat, a lisztet, és egy csipet sót.
Jól összedolgozzuk annyira, hogy lágy, jól kezelhető tésztát kapjunk.
A liszt mennyiségével szabályozhatjuk a tésztánk nyújthatóságát. 5 mm. vastagra nyújtjuk, és 5×5 cm.-es négyzetekre vágjuk.
A megadott hozzávalókból elkészítjük a túró keverékét, és minden négyzet közepébe teszünk belőle. Gombócokra hengergetjük két tenyerünk közt.
Forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat, majd leszűrjük.
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a tej felével jól elkeverjük, kevés liszttel besűrítjük.
Közben a fehérjét felverjük a cukorral, (szorbit) majd egyesítjük a felvert tojás sárgájával, a maradék tejben feloldott vaníliás cukorral. Homogén, egynemű mártást kell kapnunk!
Pirított zsemlemorzsába forgatjuk, és a vaníliasodóval tálaljuk. Megszórhatjuk porcukorral is.