Túrós és szilvalekváros derelye recept
Elkészítése:
A töltelékhez a túrót áttörjük, majd a felvert tojással és a sóval elkeverjük. A derelyéhez a lisztet tálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat és a vízzel együtt homogén, se nem túl lágy, se nem túl kemény tésztává gyúrjuk. Késsel kettévágjuk, kis cipókat formázunk belőlük, és letakarva negyed órát pihentetjük. A cipócskákat enyhén lisztezett deszkán egyenként átdolgozzuk úgy, hogy folyamatosan forgatva, a széleken az öklünkkel nyomkodjuk. A korongokat nagyon vékonyra és közel egyforma méretűre nyújtjuk, közben lisztezzük, hogy ne ragadjon se a deszkához, se a nyújtófához, és ügyelünk arra is, hogy szép kerek maradjon. Ne lisztezzük túl, mert később a töltésnél nem tudjuk majd összeragasztani. A tészták egyikére sorban ráhalmozzuk a túrót, a kupacok között min. 2 ujjnyi távolságot hagyva, ill. a maradék helyre a lekvárt is elosztjuk, majd óvatosan betakarjuk a másik tésztával. Ujjunkkal a kupacok közötti csapásokat lenyomkodjuk, ugyanezt egy villa íves részével is megismételjük, hogy még jobban összetapadjon, és közben figyelünk arra, hogy ne maradjon légbuborék a két tésztaréteg között. A betöltött derelyét derelyevágóval négyzetekre vágjuk, majd lobogó, sós vízben kifőzzük. (A sósakat és a lekvárosakat külön-külön főzzük! Ha a derelye feljön a víz felszínére, onnantól még kb 3 percig főzzük.) Ha kész, szűrőkanállal kimerjük a vízből, jól lecsepegtetjük, külön-külön tálakba szedjük, forró zsírral megöntözzük, tejfölt kanalazunk rá, sózzuk és alaposan, enyhén dobáló mozdulatokkal összerázzuk.
Sztori: Ha véletlenül marad másnapra, serpenyőben melegíthető, és ilyenkor a lekváros derelye enyhe pírt kap – az előző napi élmény így fokozható.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »
Karácsonyi köretötletek: 16 biztos választás az ünnepi asztalra
A karácsonyi főételek mellett a köreteknek is fontos szerep jut az ünnepi a
Tovább olvasom »
12 karácsonyi aprósüti, ami meghitté varázsolja az ünnepet
A karácsonyi hangulatot nemcsak a díszek és a fények, hanem az édes illatok
Tovább olvasom »
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »

