Túrós és szilvalekváros derelye recept

Elkészítése:
A töltelékhez a túrót áttörjük, majd a felvert tojással és a sóval elkeverjük. A derelyéhez a lisztet tálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat és a vízzel együtt homogén, se nem túl lágy, se nem túl kemény tésztává gyúrjuk. Késsel kettévágjuk, kis cipókat formázunk belőlük, és letakarva negyed órát pihentetjük. A cipócskákat enyhén lisztezett deszkán egyenként átdolgozzuk úgy, hogy folyamatosan forgatva, a széleken az öklünkkel nyomkodjuk. A korongokat nagyon vékonyra és közel egyforma méretűre nyújtjuk, közben lisztezzük, hogy ne ragadjon se a deszkához, se a nyújtófához, és ügyelünk arra is, hogy szép kerek maradjon. Ne lisztezzük túl, mert később a töltésnél nem tudjuk majd összeragasztani. A tészták egyikére sorban ráhalmozzuk a túrót, a kupacok között min. 2 ujjnyi távolságot hagyva, ill. a maradék helyre a lekvárt is elosztjuk, majd óvatosan betakarjuk a másik tésztával. Ujjunkkal a kupacok közötti csapásokat lenyomkodjuk, ugyanezt egy villa íves részével is megismételjük, hogy még jobban összetapadjon, és közben figyelünk arra, hogy ne maradjon légbuborék a két tésztaréteg között. A betöltött derelyét derelyevágóval négyzetekre vágjuk, majd lobogó, sós vízben kifőzzük. (A sósakat és a lekvárosakat külön-külön főzzük! Ha a derelye feljön a víz felszínére, onnantól még kb 3 percig főzzük.) Ha kész, szűrőkanállal kimerjük a vízből, jól lecsepegtetjük, külön-külön tálakba szedjük, forró zsírral megöntözzük, tejfölt kanalazunk rá, sózzuk és alaposan, enyhén dobáló mozdulatokkal összerázzuk.
Sztori: Ha véletlenül marad másnapra, serpenyőben melegíthető, és ilyenkor a lekváros derelye enyhe pírt kap – az előző napi élmény így fokozható.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »