Teljes kiőrlésű tejes kiflik recept
Hozzávalók:
- 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 1 tk só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg olvasztott vaj
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk. Belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
A lisztet a sóval elkeverjük, hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró vajat, és ha felfutott az élesztő, akkor azt is. Összegyúrjuk jó alaposan, majd 2 egyenlő részre osztjuk, és gombóccá formázzuk.
Mindkét tésztát egyenként kb. tányér nagyságú körré elnyújtjuk és 4 cikkre felvágjuk. A cikkeket 2 mm vastagságúra nyújtjuk, és a szélesebbik felétől kezdve szorosan feltekerjük, majd kifli formára hajtjuk.
Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk hajtással lefelé.
A kifliket letakarjuk, és hagyjuk még pihenni, közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és az aljába egy hőálló tálban tegyünk vizet.
Sütés előtt kenjük le a kiflik tetejét is vízzel, majd helyezzük be a forró sütőbe, és kb. 25 perc alatt süssük szép világosra. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Az egyszerű tejes kiflik sikerén felbuzdulva egy kevés változtatással, vagyis a liszt cserével újra kifliket sütöttem. A séma ugyanaz, a tészta összeállítása után azonnal formázás és a tepsiben pihentetés, csak amíg a sütő bemelegszik. Az eredmény 8 db formás, finom, puha kifli. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen jó állagú pékáru lesz az eredmény. A kiflik egyáltalán nem szárazak, és még egészségesebbek is, mint a fehér lisztből készült társai. Tuti készül majd máskor is :-)