Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Teljes kiőrlésű tejes kiflik recept

Teljes kiőrlésű tejes kiflik
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
    • 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
    • 1 tk só
    • 2,5 dkg friss élesztő
    • 2,5 dl tej
    • 2,5 dkg olvasztott vaj

    Elkészítése:

    A tejet meglangyosítjuk. Belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.

    A lisztet a sóval elkeverjük, hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró vajat, és ha felfutott az élesztő, akkor azt is. Összegyúrjuk jó alaposan, majd 2 egyenlő részre osztjuk, és gombóccá formázzuk.

    Mindkét tésztát egyenként kb. tányér nagyságú körré elnyújtjuk és 4 cikkre felvágjuk. A cikkeket 2 mm vastagságúra nyújtjuk, és a szélesebbik felétől kezdve szorosan feltekerjük, majd kifli formára hajtjuk.

    Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk hajtással lefelé.

    A kifliket letakarjuk, és hagyjuk még pihenni, közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és az aljába egy hőálló tálban tegyünk vizet.

    Sütés előtt kenjük le a kiflik tetejét is vízzel, majd helyezzük be a forró sütőbe, és kb. 25 perc alatt süssük szép világosra. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

    Tipp:

    Az egyszerű tejes kiflik sikerén felbuzdulva egy kevés változtatással, vagyis a liszt cserével újra kifliket sütöttem. A séma ugyanaz, a tészta összeállítása után azonnal formázás és a tepsiben pihentetés, csak amíg a sütő bemelegszik. Az eredmény 8 db formás, finom, puha kifli. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen jó állagú pékáru lesz az eredmény. A kiflik egyáltalán nem szárazak, és még egészségesebbek is, mint a fehér lisztből készült társai. Tuti készül majd máskor is :-)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá