Szív-küldi fahéjas kalácskák recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 2 púpos ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg margarin
Töltelékhez:
- 2 púpos ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 púpos ek őrölt fahéj
- 2-3 ek olaj a kenéshez
Elkészítése:
Az élesztőt belemorzsoljuk a meleg, de nem forró tejbe és megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral, hagyjuk felfutni. Egy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a margarint és a tojást. Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A töltelékhez a cukrokat a fahéjjal egy kis tálban összekeverjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra és kb 4 mm vastagra kinyújtjuk. Lekenjük vékonyan olajjal és megszórjuk a fahéjas cukorral.
A téglalap két rövidebb oldaláról, jobbról és balról a tészta közepéig szorosan feltekerjük. Egy vékony varró cérnával kb. másfél ujjnyi darabokat vágunk le. Szívformára igazítjuk, a szív alsó csücskét két ujjunkkal kicsit összecsípjük.
Sütőpapírral bélelt sütőlapra rakjuk. Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, ez kb 15-20 perc.
Mielőtt a sütőbe toljuk, ismét összecsípjük a szívecskék alját, hogy jobban megtartsák a formájukat sütés közben. 180 fokon 13 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Bálint napra készült ez a kedves, fahéjas kalács. Puha finomság akár reggelire egy pohár tejjel vagy csak egyszerűen desszertként magában.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »