Szív-küldi fahéjas kalácskák

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
7 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 0,5 kk só
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 púpos ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg margarin

Töltelékhez:

  • 2 púpos ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 púpos ek őrölt fahéj
  • 2-3 ek olaj a kenéshez

Elkészítése:

Az élesztőt belemorzsoljuk a meleg, de nem forró tejbe és megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral, hagyjuk felfutni. Egy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a margarint és a tojást. Alaposan kidagasztjuk.

Meleg helyen, letakarva kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A töltelékhez a cukrokat a fahéjjal egy kis tálban összekeverjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra és kb 4 mm vastagra kinyújtjuk. Lekenjük vékonyan olajjal és megszórjuk a fahéjas cukorral.

A téglalap két rövidebb oldaláról, jobbról és balról a tészta közepéig szorosan feltekerjük. Egy vékony varró cérnával kb. másfél ujjnyi darabokat vágunk le. Szívformára igazítjuk, a szív alsó csücskét két ujjunkkal kicsit összecsípjük.

Sütőpapírral bélelt sütőlapra rakjuk. Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, ez kb 15-20 perc.

Mielőtt a sütőbe toljuk, ismét összecsípjük a szívecskék alját, hogy jobban megtartsák a formájukat sütés közben. 180 fokon 13 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

Tipp:

Bálint napra készült ez a kedves, fahéjas kalács. Puha finomság akár reggelire egy pohár tejjel vagy csak egyszerűen desszertként magában.