Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Szilvásgombóc recept

Szilvásgombóc
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 1 kg burgonya
    • 50 dkg szilva
    • 40 dkg liszt
    • 5 dkg + 10 dkg margarin
    • csipetnyi só
    • kevés fahéj
    • 10 dkg zsemlemorzsa

    Elkészítése:

    A burgonyát héjával együtt főzzük meg. Közben mossuk meg a szilvát és magozzuk ki.

    Ha megfőtt a burgonya szűrjük le és óvatosan hámozzuk meg. Miután megpucoltuk törjük át és tegyük egy gyúródeszkára. Ha langyosra hűlt, adjunk hozzá 5 dkg margarint, a lisztet és csipet sót. Gyúrjuk alaposan össze. Ne maradjanak benne krumplidarabok.

    Lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb 5 mm vastagságúra a tésztát és vágjuk fel 6×6 cm-es darabokra. Minden darab közepére egy szilvát tegyünk, csipet őrölt fahéjjal szórjuk meg (ha édesebben szeretjük, akkor pici fahéjjal elkevert cukorban forgassuk meg a szilvát). A csúcsokat hajtsuk fel, csippentsük össze és két tenyerünk között formáljunk belőle gombócot.

    Tegyünk fel egy edényben vizet forrni és adjunk hozzá csipet sót. Ha felforrt a víz tegyük bele a gombócok felét. Miután újra felforrt a víz és a gombócok felemelkedtek a víz felszínére, még kb 4-5 percig főzzük.

    Közben 10 dkg margarint hevítsünk egy edényben és öntsük rá a zsemlemorzsát, a fahéjat, és a vaníliás cukrot. Pirítsuk világosbarnára a zsemlemorzsát, gyakran kevergessük. Ízlés szerint tehetünk még bele cukrot és fahéjat is.

    Ha megfőttek a gombócok szedjük ki szűrőkanállal a zsemlemorzsára és egy kicsit pihentessük (kb 3-4 percig) mielőtt beleforgatjuk, így nem fognak szétesni.

    Főzzük ki a második adag gombócot is és rázzuk össze a morzsával.

    Tipp:

    Tálalhatjuk porcukros tejföllel is. Isteni finom. :-)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá