Szilvásgombóc recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 50 dkg szilva
- 40 dkg liszt
- 5 dkg + 10 dkg margarin
- csipetnyi só
- kevés fahéj
- 10 dkg zsemlemorzsa
Elkészítése:
A burgonyát héjával együtt főzzük meg. Közben mossuk meg a szilvát és magozzuk ki.
Ha megfőtt a burgonya szűrjük le és óvatosan hámozzuk meg. Miután megpucoltuk törjük át és tegyük egy gyúródeszkára. Ha langyosra hűlt, adjunk hozzá 5 dkg margarint, a lisztet és csipet sót. Gyúrjuk alaposan össze. Ne maradjanak benne krumplidarabok.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb 5 mm vastagságúra a tésztát és vágjuk fel 6×6 cm-es darabokra. Minden darab közepére egy szilvát tegyünk, csipet őrölt fahéjjal szórjuk meg (ha édesebben szeretjük, akkor pici fahéjjal elkevert cukorban forgassuk meg a szilvát). A csúcsokat hajtsuk fel, csippentsük össze és két tenyerünk között formáljunk belőle gombócot.
Tegyünk fel egy edényben vizet forrni és adjunk hozzá csipet sót. Ha felforrt a víz tegyük bele a gombócok felét. Miután újra felforrt a víz és a gombócok felemelkedtek a víz felszínére, még kb 4-5 percig főzzük.
Közben 10 dkg margarint hevítsünk egy edényben és öntsük rá a zsemlemorzsát, a fahéjat, és a vaníliás cukrot. Pirítsuk világosbarnára a zsemlemorzsát, gyakran kevergessük. Ízlés szerint tehetünk még bele cukrot és fahéjat is.
Ha megfőttek a gombócok szedjük ki szűrőkanállal a zsemlemorzsára és egy kicsit pihentessük (kb 3-4 percig) mielőtt beleforgatjuk, így nem fognak szétesni.
Főzzük ki a második adag gombócot is és rázzuk össze a morzsával.
Tipp:
Tálalhatjuk porcukros tejföllel is. Isteni finom. :-)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Klasszikus karácsonyi sütemények-az ünnep elmaradhatatlan ízei
Ebben a gyűjteményben a magyar süteménytradíció legnagyobb kedvenceit talál
Tovább olvasom »
Klasszikusok újragondolva-az íz ugyanaz, a forma egyszerűbb és gyorsabb
A nagy kedvencek hangulata semmit sem változott, mégis modernebb, könnyebbe
Tovább olvasom »
Krémes csodák az ünnepi időszakra – 10 bevált süti recept, amit bátran elkészíthetsz
Az ünnepi készülődésben mindig jól jön néhány biztosan bevált krémes sütemé
Tovább olvasom »
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?
A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »

