Szilvásgombóc

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 50 dkg szilva
  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg + 10 dkg margarin
  • csipetnyi só
  • kevés fahéj
  • 10 dkg zsemlemorzsa

Elkészítése:

A burgonyát héjával együtt főzzük meg. Közben mossuk meg a szilvát és magozzuk ki.

Ha megfőtt a burgonya szűrjük le és óvatosan hámozzuk meg. Miután megpucoltuk törjük át és tegyük egy gyúródeszkára. Ha langyosra hűlt, adjunk hozzá 5 dkg margarint, a lisztet és csipet sót. Gyúrjuk alaposan össze. Ne maradjanak benne krumplidarabok.

Lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb 5 mm vastagságúra a tésztát és vágjuk fel 6×6 cm-es darabokra. Minden darab közepére egy szilvát tegyünk, csipet őrölt fahéjjal szórjuk meg (ha édesebben szeretjük, akkor pici fahéjjal elkevert cukorban forgassuk meg a szilvát). A csúcsokat hajtsuk fel, csippentsük össze és két tenyerünk között formáljunk belőle gombócot.

Tegyünk fel egy edényben vizet forrni és adjunk hozzá csipet sót. Ha felforrt a víz tegyük bele a gombócok felét. Miután újra felforrt a víz és a gombócok felemelkedtek a víz felszínére, még kb 4-5 percig főzzük.

Közben 10 dkg margarint hevítsünk egy edényben és öntsük rá a zsemlemorzsát, a fahéjat, és a vaníliás cukrot. Pirítsuk világosbarnára a zsemlemorzsát, gyakran kevergessük. Ízlés szerint tehetünk még bele cukrot és fahéjat is.

Ha megfőttek a gombócok szedjük ki szűrőkanállal a zsemlemorzsára és egy kicsit pihentessük (kb 3-4 percig) mielőtt beleforgatjuk, így nem fognak szétesni.

Főzzük ki a második adag gombócot is és rázzuk össze a morzsával.

Tipp:

Tálalhatjuk porcukros tejföllel is. Isteni finom. :-)