Hozzávalók:
Elkészítése:
A burgonyát héjával együtt főzzük meg. Közben mossuk meg a szilvát és magozzuk ki.
Ha megfőtt a burgonya szűrjük le és óvatosan hámozzuk meg. Miután megpucoltuk törjük át és tegyük egy gyúródeszkára. Ha langyosra hűlt, adjunk hozzá 5 dkg margarint, a lisztet és csipet sót. Gyúrjuk alaposan össze. Ne maradjanak benne krumplidarabok.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb 5 mm vastagságúra a tésztát és vágjuk fel 6×6 cm-es darabokra. Minden darab közepére egy szilvát tegyünk, csipet őrölt fahéjjal szórjuk meg (ha édesebben szeretjük, akkor pici fahéjjal elkevert cukorban forgassuk meg a szilvát). A csúcsokat hajtsuk fel, csippentsük össze és két tenyerünk között formáljunk belőle gombócot.
Tegyünk fel egy edényben vizet forrni és adjunk hozzá csipet sót. Ha felforrt a víz tegyük bele a gombócok felét. Miután újra felforrt a víz és a gombócok felemelkedtek a víz felszínére, még kb 4-5 percig főzzük.
Közben 10 dkg margarint hevítsünk egy edényben és öntsük rá a zsemlemorzsát, a fahéjat, és a vaníliás cukrot. Pirítsuk világosbarnára a zsemlemorzsát, gyakran kevergessük. Ízlés szerint tehetünk még bele cukrot és fahéjat is.
Ha megfőttek a gombócok szedjük ki szűrőkanállal a zsemlemorzsára és egy kicsit pihentessük (kb 3-4 percig) mielőtt beleforgatjuk, így nem fognak szétesni.
Főzzük ki a második adag gombócot is és rázzuk össze a morzsával.
Tálalhatjuk porcukros tejföllel is. Isteni finom. :-)