Szilvás lepény recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2,5 pohár búzaliszt
- 1 pohár rétes liszt (ha nincs lehet teljes kiőrlésű is)
- 1/2 csomag friss élesztő
- 1/2 pohár langyos
- 3 ek cukor
- 3 ek vaj
- 2 dl langyos tej
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 kk só
A tetejére:
- 1 kg körüli szilva (magozottan mért mennyiség)
- 3/4 bögre barna cukor (sajnos nekem nem volt itthon így fehér cukor került rá)
- 2 tk fahéj
- Ízlés szerint, aki kiegészítené- tehet rá diót, mákot vagy 10 dkg reszelt marcipánt
Elkészítése:
A fél pohár, cukorral kevert langyos tejben futtassuk fel az élesztőt. A kétféle liszthez adjuk hozzá a sót, és a felfutott élesztőt, majd lassan adagolva dolgozzuk hozzá a tojásokat, az olvasztott vajat és a 2 dl langyos tejet.
Dagasszuk addig míg szépen összeáll és sima lesz, ami olyan 10 perces izommunka, dagasztógép hiányában ;) Amikor készen vagyunk, meleg helyen, konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük.
Míg kell a szilvát megmossuk, kimagozzuk. A megkelt tésztát, lisztezett deszkán kinyújtjuk tepsi nagyságúra, de 1 cm-nél ne legyen vékonyabb! Nekem, abba a lapos gáztepsimbe került, amibe a langallót és pizzát is sütöm.
A tepsit kikenjük, lisztezzük és beletesszük a tésztát, a végeit kissé felhajítjuk vagy rá a tepsire, hogy ne folyjon ki a szilva lé. Eloszlatjuk a tetején a szilvát. Ekkor, ha szeretnénk mehet rá mák vagy dió is. Majd követheti a 3/4 bögre cukor, amit szintén egyenletesen szórunk rá.
Ha kész a fahéjjal is meghintjük.
A marcipános változatnál most reszelnénk rá a tetejére.
Előmelegített sütőben, 175 C°-on 35 percig sütjük.
Ez is sütőfüggő, így azt figyeljük, hogy az alja aranybarna legyen és a tetején a cukor és a szilva, szaftos egyveleggé alakuljon! ;)
Ha langyosra hűlt felszeletelve tálaljuk.
Tipp:
Egy igazi kalória bomba, melynek ízét és kalóriaértékét, egy kis tejszínhabbal tovább fokozhatjuk! :D