Szabolcsi kukoricás töltött káposzta recept
Hozzávalók:
- 2 fej káposzta
- 50 dkg kukoricadara
- 1,5 kg darált sertéshús
- 4 evőkanál zsír vagy 2 dl olaj
- 40 dkg vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- 2 evőkanál ételízesítő
- só
- bors
- 2 doboz sűrített paradicsom vagy 5 dl házi paradicsomlé
Elkészítése:
A káposztát kitorzsázzuk, és forró vízben megabároljuk. Levágjuk a széles eret,és ha nagyon nagy a levél, akkor harmadoljuk, ha nem túl nagy, akkor felezzük a leveleket. (A harmadolást úgy végezzük, hogy a levél közepe táján a két oldaláról 1-1 vékonyabb érnél behasítjuk káposztalevelet. Ami középen megmarad, annak a közepénél megmaradt hegyes részt kicsit visszavágjuk. Ha kettéhasítjuk a levelet, akkor hegyest, úgy, mintha tölcsért formálnánk, és a végét bedugjuk, a sarkosnál a két oldalát hajtjuk be, és felgöngyöljük utána.
A hagymát megdinszteljük a zsírban vagy olajban, majd belenyomjuk a fokhagymát, és ezzel is rövid ideig sütjük. Ezután beletesszük a darált húst, a kukoricadarát és a fűszereket. A sóból és borsból annyit kell beletenni,hogy ha megkóstoljuk, akkor érezhető legyen rajta a só és a bors íze is, mert a dara magába szívja a fűszereket.
A káposzta közepét, amibe már nem tudunk tölteni, apróra összevágjuk, és a fazék aljára hintjük. Erre rátesszük a töltelékeket.
Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, és a levébe teszünk annyi sót, borsot és ételízesítőt, hogy kellően fűszeres legyen.
Amikor felfőtt, hozzáadjuk a 5 dl vízben feloldott paradicsomot, vagy a paradicsomlevet és készre főzzük. Ha megfőtt, kb. 15 percig állni hagyjuk, azután tálaljuk.
Tipp:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »


