Savanyúkáposztás kenyér recept
Hozzávalók:
Kenyérhez:
- 375 g kenyérliszt
- 1/2 zacskó szárított élesztő
- 1 teáskanál só
- 2 teáskanál köménymag
- 2 evőkanál vaj
- 2,5 dl langyos víz
Töltelékhez:
- 500 g savanyúkáposzta (kóstoljuk meg, ha nagyon savanyú akkor mossuk át)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 babérlevél
- 4 pár virsli
Elkészítése:
A káposztát 0,5 evőkanál vajon megdinszteljük. Apró darabokra tördeljük a babérleveleket, meghámozzuk a vöröshagymát és a káposztához adjuk. További 15 percig dinszteljük, majd kivesszük belőle a vöröshagymát és hagyjuk kihűlni.
A kenyérhez a lisztet összekeverjük a szárított élesztővel. Hozzáadjuk a sót, a köménymagot a langyos vizet és a vajat. Kézzel vagy géppel alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
Ha megkelt lisztezte deszkán átgyúrjuk és kb 36*36 cm-es négyzetté nyújtjuk.
A káposzta felét a tésztára halmozzuk, rárakjuk a virsliket és befedjük a maradék káposztával. A tészta széleit felhajtjuk a káposzta felett, megkenjük vízzel és jól összenyomkodjuk.
A tésztát kivajazott sütőlapra helyezzük és előmelegített 200-230°C-os (gázsütőn 6-8 fokozat) sütőben 50 perc alatt aranybarnára sütjük.