Rozsos-korpás sajtos stangli recept
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt (BL55)
- 10 dkg Teljes kiőrlésű rozsliszt (RL100)
- 2 púpos ek búzakorpa (1,5 dkg)
- 2 tk só
- 10 dkg reszelt sajt
- 3 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 kk cukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 5 dkg margarin
Tetejére:
- 1 kisebb, felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, majd megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni. Egy tálba mérjük a liszteket és elkeverjük benne a búzakorpát, a sót, a reszelt sajtot.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojás sárgáját, a margarint. Alaposan kidagasztjuk. Ha kicsit ragad a tészta, adhatunk hozzá egy nagyon kevés lisztet. Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre vágjuk, és egyenként gombócokat formázunk. Ezt úgy végezzük, hogy a tenyerünkbe veszünk egy tésztát és a szélétől kezdve a közepébe tömködjük a tésztát, majd fejjel lefelé letesszük. Ismét letakarva 15 percet hagyjuk pihenni.
Majd a golyókat egyenként 2-3 mm vastagra és ovális alakúra nyújtjuk. Szorosan feltekerjük. A hajtás részt a tészta oldalához csípjük, amit alulra fordítunk. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe fektetjük egymástól távolabb.
Letakarva további 45 perc alatt a duplájára kelesztjük. Egy kisebb tojást felverünk és lekenjük a stanglikat. Megszórjuk gazdagon reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 190 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt szép barnára sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni
Tipp:
További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.