Ribizlis-túrós kalácskák recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 csapott kk só
- 2,5 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 4 evőkanál cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 5 dkg margarin
Töltelékhez:
- 25 dkg túró
- 2 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5-6 fürt ribizli
Lekenéshez:
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 evőkanál cukorral. A liszthez adjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a felfutott élesztőt, a szoba hőmérsékletű margarint és a tojás sárgáját. Alaposan kidagasztjuk.
Meleg, sötét helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Enyhén lisztezett felületen 1cm vastagra nyújtjuk. Egy közepes méretű, lisztezett pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A korongok közepébe hüvelykujjal lyukat nyomunk, úgy, hogy a tészta ne szakadjon át. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A karimákat lekenjük tojás sárgájával.
A töltelékhez a túrót egy tálban alaposan összetörjük, beletesszük a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a citrom reszelt héját. Minden kalácska mélyedésébe teszünk 1 púpos tk tölteléket. A tepsiben hagyjuk még 30 percet kelni.
A ribizliket leszemezzük, megmossuk, papírtörlővel leitatjuk róla a vizet és a túrós töltelékbe nyomkodunk pár szemet. Előmelegített sütőben 23 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp:
19 db kalácska lett ebből az adag tésztából.
Ha mirelit gyümölcsöt használunk, hagyjuk teljesen felolvadni és lecsöpögni, hogy ne ázzon el a töltelék.